AGDER: NRK Sørlandet melder i dag at Sørlandet sykehus ber 26 pasienter om unnskyldning, etter at en ansatt ved sykehuset snoket ulovlig i pasientjournaler flere hundre ganger.

Nina Føreland, organisasjonsdirektør i Sørlandet sykehus HF, sier brevet kommer etter at sykehuset gjorde en ny vurdering og oppsummering for en tid siden.

— Rent praktisk har det tatt litt tid før brevene ble sendt ut, fordi jeg ville være til stede slik at jeg kunne kontaktes, sier hun til fvn.no.

Avtalt møter

Hun har allerede snakket med noen av de berørte pasientene på telefon, og har avtalt møter med dem. Føreland sier reaksjonene har vært forståelige.

— De er opprørte - eller kanskje mer overrasket - samtidig som de setter pris på å bli informert, sier hun.

Men Føreland er ikke i tvil om at det er viktig at det nå blir klarhet i hvilke journaler det har blitt snoket i.

— Vi har gjort dette fordi det er viktig for oss at pasienter på Agder har tillit til Sørlandet sykehus. Når vi sender ut brev så får de som får brev visshet, mens de som ikke får brev kan være trygge på at snokingen ikke gjaldt deres journaler, sier hun.

Fornøyd med beklagelse

Pasientombudet har tidligere kritisert sykehusledelsen for ikke å ta de nødvendige grep etter at journalsnokingen ble avdekket. Hun mente sykehuset ødela tilliten til pasientene ved å ikke informere de som var berørt.

Hun har sett brevet som er sendt ut, og er fornøyd med at ledelsen nå har tatt til fornuft.

— Jeg synes brevene var veldig greie, og jeg tror det kan være med på å gjenoppbygge tilliten til sykehuset, sier Solberg.

Hun mener sykehuset med dette brevet viser at de tar saken på alvor.

— I snokesaker må man selvføgelig vurdere om pasientene skal kontaktes. I en sak av denne størrelsen, som har fått såpass mye medieomtale, mener jeg det var på sin plass at pasientene det gjelder fikk beskjed om snokingen, sier hun til fvn.no.