KRISTIANSAND: — Det er hovedsaklig beltekontroll, men også teknisk kontroll og dokumentkontroll vi gjennomfører, opplyser inspektør Reidar Bjerland ved Statens Vegvesen, til fvn.no.

Han er i ferd med å vinke inn nok en bilist fra Vesterveien til nærmere kontroll.

40 kontrollører har fredag gjennomført en rekke kontroller på sentrale innfartsveier i både Aust og Vest Agder. Lørdag blir det ny runde.

TIL KONTROLL: På parkeringsplassen ved gamle KMV-tomta ble godt over 200 biler kontrollert i løpet av en og en halv time. Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik

— Hensikten med kontrollen er å styrke Statens Vegvesen i Region Sør som kontrollorgan og vise at vi har kompetansen, opplyser Linda Kvamme til fvn.no.

Sammen med Harald Mørch Uldal leder hun bilkontrollen som er et samarbeid mellom stasjonene i Statens vegvesen Region Sør.

Lite trafikk

I løpet av den en og en halv time lange kontrollen langs Vesterveien fredag kveld, ble godt over 200 bilister vinket inn i siden. Ifølge Bjerland er ikke det et høyt tall.

— Nei, dette er en rolig kveld, med lite trafikk, sier han og vinker enda en bil.

— Det generelle inntrykket er at bilbeltebruken er bra. Det som det slurves med er vognkort til tilhengere og glemte førerkort, opplyser leder for trafikant i Aust Agder, Kjell Eriksen, til fvn.no.

Gjenkjenningssystem

Flere steder i dag tok Statens Vegvesen i bruk sitt nye våpen, ANPR som er et gjenkjenningssystem som scanner bilskiltene opp mot ulike databaser. Der får man opplyst hvorvidt årsavgiften er betalt, eller om bilforsikringen er i orden, blant annet.

— I Aust Agder er det 5300 biler med begjæringer på i form av manglende kontroll, ubetalt årsavgift og forsikring. I Vest Agder er tallet 7300, opplyser Kvamme og legger til:

— Dette systemet hjelper oss å få hanket inn de kjøretøyene som vi ønsker å se nærmere på.

Systemet ble ikke tatt i bruk under kontrollen på Vesterveien som varte fra klokken 20-21.30. I løpet av dagen er det blitt skrevet ut gebyrer for manglende bilbeltebruk. Enkelte bilførere har også måtte finne andre transportmetoder etter kontroll.

— Denne bilen er ikke omregistrert, sier kontrollør Steinar Lund og fjerner bilskiltene fra en Audi.

Ifølge Kvamme har flere av bilene blitt avskiltet i løpet a dagen. Resultatet av kontrollen vil imidlertid foreligge i morgen.

Vegvesenet varsler flere kontroller i løpet av helgen.

MANGLENDE OMREGISTRERING: Kontrollør Steinar Lund kniper av de første bilskiltene under kveldens kontroll på Vesterveien i Kristiansand som følge av manglende omregistrering . Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik