Oslo/Kristiansand: — Hun er i en sikkerhetsrisiko, og det er lokale politimyndigheter meget bevisst på. Min klient har levd under konstante drapstrusler i Bolivia, og det er en av grunnene til at hun har kommet hjem. Hun har en annen tillit til norske myndigheter, sier 20-åringens advokat, Carl Bore.

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt sier at de er informert om at hun er i Norge, men at det er Kripos som styrer saken. Kripos har ikke svart på henvendelser om dette i formiddag.

Kripos skal i dag ta stilling til om 20-åringen skal siktes i Norge. De har sittet i møter om dette hele formiddagen.

LES OGSÅ: Kripos aventer i Bolivia-saken

Skiftet etternavn

20-åringen dro til Norge med nytt pass fra UD. Årsaken til at hun fikk nytt pass skal være at det gamle var ødelagt. Kvinnen byttet også nytt etternavn i det nye passet. Dette bekrefter UD.

— Hun ønsker å beskytte sin identitet. Det er ikke noen enkel sak hun har vært tiltalt i. Dette har bakgrunn i noen forhold til VG, sier Bore.

VG offentliggjorde i fjor høst navnet til 20-åringen. Dette resulterte i at familien stevnet avisen for retten, men tapte. Avisen har fortsatt å trykke navn og bilde av kvinnen.

— Er ikke å skifte navn en måte å komme seg ”usett” til Norge på?

— Hvorfor skulle det være å lure noen? Så vidt meg bekjent er det lov å skifte etternavn. Det kan alle gjøre.

Verken advokaten eller faren til kvinnen ønsker å fortelle noe om hvordan hun kom seg til Norge.

— Jeg ønsker ikke å gjøre det nå, og ser ikke at det er relevant, sier Bore.

Det er kjent at kvinnen reiste via et naboland for å komme seg ut av Bolivia.

Bore forklarer årsaken til flukten slik:

— Sånn familien har sett det, har de mistet enhver illusjon om en rettferdig sak. Familien har gjort det de kunne for å forholde seg til straffesaken, men den ble fremskutt og de kan ikke investere en halv million hver gang det blir satt en ny dato. Nok er nok, er tanken. Min klient har hele tiden villet bevise sin uskyld, men det har nå vist seg at det ikke er mulig å få en rettferdig sak. Derfor er hun i Norge, sier Bore.

Avventer

Han er svært kritisk til rettssystemet i Bolivia.

— Hvor fornøyd er dere med at hun er tilbake i Norge?

— Jeg har ikke hatt noen del i det. For de som kjenner Bolivia, vet de at det er et gjennomkorrupt land. Jeg unner ingen å være underlagt straffesaksbehandling der. Jus har ingenting å si i Bolivia, påstår Bore.

— Har du anbefalt henne å dra til Norge?

— Det synes jeg er et veldig frekt spørsmål. Selvfølgelig har jeg ikke anbefalt dem å gjøre noe ulovlig.

Nå avventer 20-åringen, familien og advokaten avgjørelsen fra Kripos om de vil sikte kvinnen i Norge.

— Det kom frem at de ville gjøre en rask beslutning, og det bekymret meg. Det foreligger en del bevismateriale som de ikke har oversikt over, og jeg håper de vil se på alle sidene av saken før de tar stilling til en eventuell siktelse. Hele poenget er å komme til et land der hun er trygg på å få en rettferdig behandling i saken, sier han.

Kvinnen ønsker ikke å snakke med fvn.no i dag.

— Nå tar vi bare en dag om gangen, sier faren.