KRISTIANSAND: Det falt i dag dom i drapssaken mot 40-åringen fra Evje. Retten fant Stuverød skyldig i å ha forvoldt sin mors død.

Tingretten har dømt Stuverød til overføring til tvungent psykisk helsevern, etter straffelovens paragraf 39. Stuverød er også dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisning til sin bror.

Anker dommen

Stuverøds advokat, Ben Fegran, sier til NTB at saken vil bli anket til lagmannsretten.

– Han er skuffet over dommen og ønsker å anke. Begrunnelsen er at det ikke foreligger fare for gjentakelse, sier Fegran.

Psykotisk

De psykiatrisk sakkyndige har konkludert med at Stuverød var psykotisk da han drepte sin mor, Berit Svendsen (63), 15. april i fjor.

Han kan derfor ikke straffedømmes for drapet, men kan overføres til tvungen psykisk helsevern dersom retten mener det er fare for gjentakelse av alvorlig, straffbare handlinger, noe retten har konkludert med.

"Dersom observanden ikke får (...) behandling og oppfølgning, og særlig dersom observanden fortsetter å bruke rusmidler uten å ta antipsykotisk behandling, anser de herværende sakkyndige at det vil være betydelig risiko for fremtidig voldshandlinger”, heter det blant annet i sakkyndiges uttalelse.

Stuverød har motsatt seg medikamentell behandling, har uttalt at han ikke ønsker å slutte å røyke hasj, og retten vurderer at domfelte har "liten sykdomsinnsikt", i sin begrunnelse for dommen.

Skjendet liket

Tingretten fant i dag Stuverød skyldig etter straffelovens paragraf 143 i å ha mishandlet morens lik.

Etter drapshandlingen dro Stuverød sin døde mor ut av stua og la henne på utsiden av huset. Her skjendet han liket med motorsag.

Drapet skjedde om ettermiddagen onsdag 15. april. Det ble oppdaget da Stuverøds far kom hjem til gården på Raustøl i Evje og Hornnes klokka 17.42. Han fant sine kone død på utsiden, og politiet ble kontaktet. Klokka 18.49 var de første politifolkene på plass og pågrep Bjørn Stuverød.

I mellomtiden ringte 40-åringen til en kamerat i Vennesla. Han la igjen beskjed på telefonsvareren at «noen må komme og hente meg, og få noen til å trøste pappa. Mamma rører seg ikke.»

Urovekkende

I dommen vurderer også retten Stuverøds evne til å takle mellommenneskelige konflikter som "svært mangelfull".

Retten peker videre på at tiltalte er domfelt for voldshandlinger og skadeverk utført med skytevåpen. Under slike omstendigheter er hans forhold til skytevåpen svært urovekkende.

"Det foreligger en kvalifisert grad av risiko for tilbakefall og faren for gjentakelse av ny straffbare forhold av tilsvarende art, og faren er reell, slik loven krever." heter det i dommen.

Fvn.no kommer tilbake med mer.