LINDESNES: Nå ber Presteforeningen prestene sykemelde seg oftere.

— Det er veldig vanskelig å sykemelde seg når du har hatt dype, personlige samtaler med pårørende foran en begravelse. Eller foran vielser og konfirmasjoner der mange ville bli skuffet om den presten som har forberedt seg sammen med dem ikke kommer, sier Giljebrekke som er sogneprest i Lindesnes.

En gjennomsnittsprest i fjor hadde en egenmeldingsprosent på 0,3. Det er bare en firedel av snittet for alle statsansatte. – Det er ingen grunn til å tro at prester er mindre syke eller har bedre arbeidsvilkår enn andre ansatte i staten, sier leder i Presteforeningen, Gunnar Mindestrømmen, til Vårt Land.

Han mener det er en betydelig underrapportering av korttidsfravær blant prester, og vil ha slutt på dette.

Et godt eksempel på hvordan mange prester presser seg på helsa løs er Giljebrekke.

Besvimte

  • Foran en helg for noen år siden skulle jeg først ha begravelse fredag, så tre vielser lørdag og så konfirmasjon søndag. Jeg var dårlig i magen flere dager før fredagen, men håpet jo det skulle gå over. Fredagen før begravelsen sa imidlertid kroppen stopp og jeg besvimte på prestekontoret, forteller Giljebrekke.

Han endte i ambulanse til sykehuset der han ble operert for blindtarmbetennelse. – Husker at jeg sa at jeg ikke kunne bli syk foran en slik helg, smiler presten. Julaften 2008 stod han på prekestolen på Vigeland, febersyk og nesten uten stemme. Men foran en fullsatt kirke på en slik dag følte han at han ikke kunne melde pass.

— Men vi har stort fokus på problematikken i prostiet. Det er viktig å holde seg hjemme når en er syk selvsagt, og ikke få dårlig samvittighet. Min erfaring er at folk skjønner at også en prest må avlyse ved sykdom, sier Giljebrekke.

Han er opptatt av å ikke brenne seg fullstendig ut, selv i presteyrket. – Derfor er jeg nøye med å ta ut de avspaseringsdagene jeg har til gode og å si nei til møter og slikt i disse dagene, sier han.

En sovepute

– Syke prester skal melde seg syke, slik andre arbeidstakere gjør. Det er det eneste riktige i forhold til føringen av statistikker og bruk av statistikker. Den i og for seg pene statistikken kan fort bli en sovepute og fjerne fokuset på bedring av presters arbeidssituasjon, frykter Mindestrømmen.

Han mener årsakene til det lave registrerte korttidsfraværet har med den spesielle presterollen og lojalitetsfølelse å gjøre.

- Har blitt bedre Personalsjef Torbjørn Køhn ved Agder og Telemark bispedømmekontor kjenner problemstillingen med prester som ikke vil sykemelde seg godt.

– Men vi merker en langsom bedring. De er i ferd med å levere flere syke- og egenmeldinger, og det er bra, sier Køhn.

Han sier at det særlig er de yngre prestene som er flinkere til å sykemelde seg.

– Jeg er selv prest og vet hvilket dilemma man er i foran for eksempel begravelser om man blir syk. Men er du syk, så er du syk. Da skal du holde deg hjemme, sier han.

Et av grepene de har gjort er at det er prosten i det enkelte prosti som skal sørge for at vikarer blir satt inn ved sykdom.

– Tidligere var det alt for ofte slik at presten selv skulle sørge for det, og da var det ikke lett å melde seg syk, påpeker han.