MANDAL: – Det er bekymringsfullt, og vi jobber med tiltak for å hindre at slikt skjer, sier enhetsleder på sykehjemmet Øyvind Seland og leder for avdelingen med demente pasienter, Cecilie B. Ro.

Fra å ha 13 hendelser i 2008, opplevde de ansatte 64 ganger i løpet av 2009 å bli slått, sparket eller kløpet av utagerende pasienter. I tillegg kommer verbal utskjelling fra pasientene.

– Det kan nok for mange ansatte oppleves som minst like ille som det å bli utsatt for noe voldelig, sier Ro.

Det dreier seg om demente pasienter som reagerer fysisk overfor de ansatte, noe som tiltok kraftig på sykehjemmet i fjor. Seland sier at økningen skyldes flere forhold.

NEDBYGGING – Vi merker nedbyggingen av heldøgns behandlingsplasser innen psykiatrien og at vi får flere beboere som har en psykiatrisk tilleggsdiagnose. Dessuten begynner vi å få en ny type pasientgruppe som tidligere i livet misbrukte narkotika og som nå i tillegg er demente. Slike personer viser ofte en mer aggressiv holdning, sier Seland.

At de ansatte har blitt flinkere til å skrive skademeldinger bidrar også til høyere voldstall, ifølge avdelingslederen.

– Det er svært viktig for å oss å synliggjøre slike hendelser, sier Ro.

Hun presiserer at ansatte ikke har blitt så skadet at de har måtte sykemelde seg.

– Men det skjer at ansatte får slag i magen, noe som i seg selv er alvorlig, sier hun og legger til at også pasienter fra tid til annen opplever vold fra sine medpasienter

FLERE TILTAK De siste månedene har sykehjemmet satt inn flere tiltak for å få ned voldelige hendelser. I avdelingene med demente pasienter er antall ansatte økt, og ansatte som synes det er vanskelig å være her får skifte avdeling permanent eller for en tid.

– Dessuten har alle vært på kurs for å mestre situasjoner overfor slike pasienter, og som har hjulpet oss mye, forteller Ro.