KRISTIANSAND: De fire ble anmeldt for å ha svindlet til seg i overkant av én million kroner ved å tilegne seg stønad som enslige forsørgere.

— Dette er personer som får stønader fordi de er enslige, men som egentlig bor sammen med en annen som kan ha en forsørgerrolle, sier avdelingsdirektør Ludvig Guldal i Nav Kontroll sør til Fædrelandsvennen.

Når slike bedragerier skal avsløres går Nav og politiet i gang med etterforskning som ofte ender med at mann og kone tas på "fersken" sammen.

Politiaksjon på morgenkvisten

Leder for økonomiavsnittet i Agder politidistrikt, John Repstad, sier politiet rutinemessig gjennomfører ransakelser hos personer som er anmeldt for bedrageri av stønader til enslig forsørgere.

— Vi ønsker å ha en aksjon. Et avhør vil ikke avdekke om folk bor sammen. Vi kommer uanmeldt på et tidspunkt folk normalt er hjemme, ransaker og pågriper. Dette gjelder saker med enslige forsørgere, såkalte dyneløftersaker, sier Repstad.

Vanlige tidspunkter er om natten eller tidlig om morgenen. Politiet undersøker da alle spor som kan si noe om hvem som bor i huset.

— Sjekker dere badet for barbersaker?

AVSLØRT AV SKO: I dette huset skulle det kun bo en kvinne, men i gangen stod flere av ektemannens sko. Bildet var et av flere fellende bevis i saken mot et par fra Arendal. Foto: Politiet

— Det kan være aktuelt, men vi ser på helheten. Vi undersøker hvor de får posten og hvor de oppbevarer tingene sine. Vi ser gjennom familiealbum og DVD-er, der det viser seg at mor og far er mye sammen. Vi kontakter arbeidsgiver og hører hva naboene har å si. Vi forsøker å finne ut hvem som reelt har bodd i huset. Vi forsøker også å finne ut om personer virkelig har bodd på sitt oppgitte bosted, sier Repstad.For noen år siden aksjonerte Agder-politiet mot to par i Arendal. Tre personer ble da pågrepet på stedet.

— Det ene paret fant vi liggende i samme seng. Begge parene ble senere dømt i retten, sier Repstad.

Skal ha skjult samboerskap i 14 år

I forrige uke skrev Fædrelandsvennen om en mann og kvinne fra Mandal som skal ha skjult samboerskapet sitt i 14 år. Paret meldte samlivsbrudd i 1997, men politiet mener de aldri flyttet fra hverandre. De to er derfor tiltalt for å ha svindlet til seg 900.000 kroner i stønader som enslige forsørgere. Begge nekter straffskyld.

Ifølge Guldal er det svært uvanlig at Nav avdekker misbruk som strekker seg over et så langt tidsrom.

— Det er uvanlig, men det forekommer. Jeg kan komme på et par tilsvarende tilfeller som jeg har vært borti, sier Guldal.

De fleste sakene dreier seg imidlertid om dagpenger. Flere sørlendinger er også anmeldt for misbruk av barnetrygd, kontantstøtte, sykepenger og uførepensjon.— Ofte starter slik saker ved at vi får en melding fra det lokale Nav-kontoret, som har begynt å tvile på noen av opplysningene som brukeren har oppgitt. Da går vi inn i saken og undersøker om det er forhold som det er grunn til å sjekke nærmere. Vi kartlegger dem da fullt ut, sier Guldal.

Totalt ble 76 personer anmeldt for trygdesvindel for 9,7 millioner kroner i Vest-Agder i fjor. 19 personer ble anmeldt for å ha svindlet til seg 3,1 millioner kroner i Aust-Agder i fjor.

Bruker Facebook mindre

I arbeidet med å avdekke bedragerier sjekker Nav alle offentlig tilgjengelige kilder.

— Vi ønsker ikke å si altfor mye om metodene vi bruker, for vi ser at folk tilpasser seg. Vi har for eksempel brukt Facebook veldig mye, men etter at det ble kjent så vi at folk ble mer forsiktige, sier Guldal.

AVSLØRENDE KLESSKAP: Arendalskvinnen hevdet overfor Nav at hun forsørget sine barn alene, men klesskapet på soverommet var fullt av ektemannens tøy. Foto: Politiet

Nav sjekker også hvilke adresser de mistenkte er registrert på, men kommer ikke på besøk til folk.— Hjemmebesøk er det politiet som tar seg av, sier Guldal.

Bygd opp rundt ærlighet

Et bedrageri på over 79.000 kroner i året skal ifølge rettspraksis gi ubetinget fengsel. Guldal i Nav mener trygdesvindel er alvorlig også på andre måter.

— Hele vårt stønadssystem er bygd opp rundt at folk snakker sant. Dersom vi skal gå nøye inn i alle søknadene, vil det gå lang tid før folk får stønaden de har krav på. Hvis misbruket brer om seg vil folk måtte vente på en omstendelig utgreiing i hver eneste sak, svarer Guldal.

Trolig høye mørketall

Ifølge avdelingsdirektør Ludvig Guldal skal det mye til før Nav går til anmeldelse av mistenkte bedragere. Trolig er det også mange som aldri blir avslørt.

I løpet av 2011 anmeldte Nav 98 saker i Agder som gjelder bedrageri av forskjellig type stønader. Hele 65 av forholdene dreier seg om svindel av dagpenger.

— Denne typen bedrageri er det som er lettest å oppdage. Det har litt å gjøre med hvordan ordningen er bygd opp og at den er lett å kontrollere maskinelt, sier Guldal.

Ifølge Guldal er det mange forhold som blir avklart uten anmeldelse.

— I nesten alle saker forsøker vi å rette opp stønadsforholdet. Vi anmelder ikke uten at det fremstår som svært sannsynlig at det har foregått et bedrageri. Dersomdet dukker opp opplysninger som taler i favør av brukerens versjon, er vi forsiktige med anmeldelser, ettersom saken skal bevises i retten, sier Guldal.

— Hvor store mørketall er det snakk om?

— Vi antar at det er høye mørketall. En undersøkelse av mørketall når det gjelder misbruk av sykepenger kom fram til at det sannsynligvis er seks prosent som blir urettmessig utbetalt. Men disse tallene er usikre, sier Guldal.