VENNESLA: — Det er veldig tungt, sier medeier Vidar Birkedal og henviser oss til daglig leder Bjørn Dag Truchs for ytterligere kommentarer, etter at Vennesla Tidende først skrev om saken.

Birkedal Maskin ble etablert i 1997 og har opplevd positiv vekst. Inntil for to år siden. Da snudde pila, og eierne ante hvor det bar. Tirsdag fikk de 27 ansatte altså beskjed om at de ikke lenger har noen jobb.

— Tradisjonelt har selskapet tjent gode penger, men ikke de to siste årene. Vi beklager på det sterkeste at vi ikke har klart å rette opp skuta og at ansatte rammes. Men jeg kan forsikre om at vi har gjort alt vi kan og brukt alle muligheter for å komme oss ut av situasjonen, forteller Truchs til Fædrelandsvennen.

Forsøkte refinansiering

— Vi har forsøkt å få til en refinansiering av selskapet og salg av virksomheter. Vi hadde også med oss en investorgruppe helt fram til fredag før helgen, men denne trakk seg, beklager han.

I 2010 og 2011 hadde Birkedal en samlet gjeld på henholdsvis 20,8 og 17,7 millioner kroner. Samme periode ble egenkapitalen i selskapet skrevet ned med fire millioner, fra 4,9 til 0,9. Ifølge Truchs ble fordringer skrevet ned som tapt i 2011. Man ble nødt til å bruke av egenkapitalen.

Rammet av andre konkurser

— Hva er årsaken til at dere begjærte dere konkurs?

— En del prosjekter kom aldri i gang, og vi er påført betydelig tap gjennom konkurser hos samarbeidspartnere. Det er et sett av omstendigheter som gjorde at vi ikke lenger kunne holde fram, sier Bjørn Dag Truchs, daglig leder i Birkedal Maskin.

Truchs snakker om et tøft marked.

— Det er ofte mange tilbydere. Variasjonen er stor, noen er mer kontraktskåte enn andre og underbyr. Det er med å ødelegge, mener han.

Vurder to nye selskap

Det er Tormod og Vidar Birkedal, far og sønn, som eier selskapet som nå har slått seg selv konkurs.

— Kommer Birkedal Maskin til å oppstå som et nytt selskap, Truchs?

— Birkedal Maskin vil neppe oppstå som i dag. Men det jobbes for at det kommer i gang et par mindre selskaper, hvor Vidar Birkedal vurderer å starte det ene, forteller den daglige lederen.

Birkedal Maskin har også et eiendomsselskap. Det består inntil videre.