OSLO: Onsdag møtte utviklingsminister Heikki Holmås generalsekretær Øyvind Aadland og styreformann Svein Ove Faksvåg i Strømmestiftelsen. På dagsorden sto blant annet erfaringene etter MYSA-saken.

Tidligere i høst krevde den tidligere partneren til Strømmestiftelsen at Norad skulle iverksette en gransking av Strømmestiftelsen for måten bruddet mellom de to organisasjonene skjedde på. Men Norad avviste dette.

— Dette var et kontaktmøte. Vi ble bedt om å si litt om våre erfaringer, og bidra med innspill, sier Aadland til Fædrelandsvennen.

Utviklingsministeren ville blant annet høre hva som er Strømmestiftelsens råd i saker som gjelder overgrep og maktmisbruk i programmer der det er utveksling av ungdommer.

Ønsker strengere regler

— Hva slags råd ga du?

GENERALSEKRETÆR: Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen Foto: Rune Stensland

— Man må ta den type varsling som vi mottok i MYSA-saken på absolutt største alvor. Dette var en samtale der vi snakket prinsipielt om problemstillingene, og hevet oss over enkelthetene i MYSA-saken. Det er en felles utfordring å håndtere varslingssaker om seksuelle overgrep på en skikkelig måte. Norge har et strengt regelverk for håndtering av korrupsjonssaker, men det trengs større bevissthet omkring seksuelt maktmisbruk, også hos våre samarbeidspartnere ute. Men det er klart at våre erfaringer er jo preget av den saken, og det var kanskje derfor våre innspill var interessante å få, sier Aadland.Han oppsummerer møtet som svært konstruktivt.

Sexpress

"Konstruktivt" er også ordet Holmås sin politiske rådgiver Unni Berge bruker om møtet.

Hun understreker at det var et kontaktmøte med Strømmestiftelsen som en av UDs samarbeidspartnere, og ikke et møte for å belyse MYSA-saken.

— Vi snakket om problematikken rundt seksuelt press, hvordan man håndterer saker som dukker opp og hvordan man kan bedre arbeidet for å forebygge dette.