MANDAL: — Det kan være mennesker som har det tungt på grunn av en kronisk lidelse eller sykdom. Mennesker som har angst eller som har det tungt på grunn av rusmisbruk. Gruppene passer også for pårørende, sier Bjørn Frostestad.

Han er koordinator for prosjektet ved Frivillighetssentralen i Mandal. I samarbeid med frivillighetssentralene i Lindesnes, Marnardal og Audnedal starter selvhjelpsgruppene i februar.

Åtte personer

Gruppene det er snakk om skal ha opp til åtte personer med ulike psykiske plager. De fem første gangene skal gruppene ha en kyndig person som skal dra det hele i gang.

— Det er en person med kompetanse innen psykisk helse, sier Frostestad.

Dersom gruppene er i stand til det etter disse fem gangene, skal de så drives videre for seg selv.

Frostestad har selv 20 års erfaring innen psykiatriarbeid ved sykehus. Han forteller at hans erfaring er at å delta i slike grupper, kan virke veldig godt for mange mennesker.

Må engasjere seg

— Det betyr at de må engasjere seg også i andres lidelser, komme med råd og forslag. Det er dessuten godt for mange å høre at de ikke er alene om å slite. Noen får dessuten en aha-opplevelse i at det er mange som har det verre enn en selv og at man kanskje ikke er så dårlig som man trodde, sier Frostestad.

Han sier at folk nå bare skal ta kontakt med frivillighetssentralene i de ulike kommunene.

— Det kan ikke delta personer med større psykiatriske lidelser, understreker han likevel.

Det er fullt mulig å be om å delta i grupper i nabokommunen fremfor i egen kommune for å slippe å "møte naboen".

Det finnes flere eksempler på kommuner på Sørlandet som har slike selvhjelpsgrupper. Både i Birkenes, Kristiansand og Flekkefjord finnes disse. I tillegg er planen at det også skal komme i Lillesand.

Voldsgruppe

I tillegg til disse selvhjelpsgruppene for mennesker som sliter psykisk, skal Frostestad etablere en egen gruppe for personer som utøver vold.

— Dette skal skje i samarbeid med SLT-prosjektet i Mandal, sier Frostestad. Dette er et kriminalforebyggende prosjekt i regi av Mandal kommune, som blant annet involverer politiet.