KRISTIANSAND: — Livet mitt har nesten blitt snudd på hodet, sier Lindebæk-Nielsen, drar fram mobiltelefonen og viser stolt fram bildebeviset på at hun gjennomførte det 21 kilometer blytunge Sommerskogsløpet.

Det er gått ett år siden Fædrelandsvennen inviterte leserne til å søke om å få bli med på Sprek-prosjektet. Hele 390 utrente søkere klødde alle i fingrene etter å få profesjonell hjelp til i løpet av 11 uker trene seg opp til å gå det 42 km lange HovdenTour.

De heldige ”vinnerne” var:

  1. Trebarnsmamma Agnetha Lindebæk-Nielsen (34), som før prosjektet syntes det var vanskelig å finne tid til å trene – og som syntes det var ekstra frustrerende at mannen Brian var i superform og pratet mye om trening hjemme.

  2. Den tidligere røykeren Marianne Strømstad (57), som ikke lenger syntes det var like enkelt å trene som i glansdagene da hun herjet på håndballbanen for Start.

  3. Rektoren ved Ansgarskolen Harald Nygaard (49), som prioriterte jobb fremfor trening og som dermed var blitt en tungvekter.

Stiv fra topp til tå

Ti måneder etter HovdenTour kan alle tre se tilbake med stolthet på at de klarte styrkeprøven i de blytunge forholdene som var på fjellet denne lørdagen.

— Men egentlig skulle jeg ønske at det var nå prosjektet begynte, sier Strømstad.

Moren til fotballspilleren Fredrik Strømstad synes ikke hun har fått full valuta.

— Jeg sliter med at kroppen min er stiv fra topp til tå, og det har den egentlig vært helt siden HovdenTour. Jeg klarer dessverre ikke å løpe. Men jeg er motivert for å teste skiene når vi skal på Hovden i jula, sier Strømstad – og legger til:

— Men jeg er i bedre form enn før prosjektet, altså.

— Har du stumpet røyken?

— Ja. Bortsett fra at jeg hadde en sprekk i sommer da.

Meldt seg på HoveTri

Bak disken lurer kaloribombene, men trioen nyter salater og rundstykker.

— Sjekk dette her, utbryter Lindebæk-Nielsen og viser stolt fram bildet som ble tatt like etter målgang i Sommerskogsløpet.

Trebarnsmoren har virkelig fått en opptur av Sprek-prosjektet. En slapp kropp har blitt byttet ut med en veltrent utgave som har gjennomført såvel Skau Skau (10,3 km i terrenget), Terrengkarusellen og Sommerskogsløpet.

— Og nå har jeg meldt meg på HoveTri til sommeren. Den korte utgaven. Så nå ønsker jeg meg sykkelsko og våtdrakt til jul, gliser 34-åringen, som trener to økter i uka.

— Hva er hemmeligheten?

— Jeg har innsett at når jeg ikke trener så blir hverdagen et mye større ork enn når jeg trener. Jeg vet ikke om det er lov til å si slikt i avisen, men det er deilig å ta seg pause fra barn i form av en løpetur for deretter å komme opplagt hjem når det er leggetid.

Har kjøpt rulleski

— Hva er det beste tipset ditt?

— Lag bindende avtaler med andre, hvis ikke får du aldri tid til å trene uansett. Og når jeg er hjemme klokka 15 fra jobb, tar jeg meg en kort løpetur før jeg henter ungene i barnehagen. Jeg får sett dem en time mindre, men jeg blir en snillere mamma.

— Men hvor var forresten du, Harald, da jeg løp Sommerskogsløpet, utbryter Lindebæk-Nielsen.

— Nå var det så mye fokus på meg i vinter at nå er det bare bra at det blir litt fokus på damene, kremter bibelskolerektoren – som like etter målgang i HovdenTour hevdet han skulle ”knuse” henne i Sommerskogsløpet.

— Jeg var ikke redd for Agnetha, men for min egen form. Men det hører med til historien at jeg er mye sprekere og fortsatt noen kilo lettere enn for ett år siden. Der jeg før hadde blodsmak i kjeften og hver joggetur var en nær-døden-opplevelse, har jeg nå glede av dem, fastslår Sprek-Harald – som kanskje ikke helt har klart å leve opp til kallenavnet sitt, men som har anskaffet seg rulleski – og han har brukt dem flere ganger!

— Dessuten hjalp fysioterapeuten meg med å fjerne de stive leggene jeg ofte fikk på løpeturer, sier Nygaard fornøyd.

— Blir det HovdenTour på dere i år?

— Jeg tror det blir vanskelig i og med mannen min skal gå Birkebeinerrennet samme dag. Men Sesilåmi er oppe til vurdering, sier Lindebæk-Nielsen.

— Jeg har ikke gitt opp ennå. Hvis det går greit å gå på ski nå i jula, er det godt mulig jeg prøver meg. Husk at vi bare er i desember ennå, og det var først i januar vi startet opptreningen i fjor, sier Marianne Strømstad.

- Gledelig

Jarle Ausland , som var Sprek-trener sammen med Arild Jørgensen, synes prosjektet har vært vellykket.

— Hovedmålet innfridde vi ved at alle tre fullførte HovdenTour. Og når det vi drev med har gitt en såpass god opplevelse at den aktive livsstilen ser ut til å fortsette, er det ekstra gledelig, sier Ausland.

— Hva er det beste tipset ditt til folk som vil endre livsstil?

— Agnetha har fått erfare at fellesskap er utrolig viktig. Gjør avtaler med folk, da kommer du mye lettere ut på trening. Dessuten er det utrolig viktig at du ikke starter for hardt, derfor kan det være lurt at du får tilbakemelding fra noen som har greie på det. Dette tror jeg er nøkler for å få ting til å vare over tid, sier Ausland.