PINNEKJØTT: Sirlig pakket, sånn at kjøttet fra villsaulammene skal se ekstra fristende ut. Foto: ROAR GREIPSLAND
TIL TØRK: Lårene fra sprelske villsau er forvandlet til fristende fenalår hos A/S Svindland i Flekkefjord. Leif Christian Torsøe, leder i Agder Kystbeitelag, er storfornøyd over at det økologiske kjøttet nå ender i butikkene. Foto: Roar Greipsland
STORE STABLER: Pinnekjøttet ligger i store hauger, klar til pakking og utkjøring til butikkene. Foto: ROAR GREIPSLAND
KLART: Ferdig tørket økologisk kjøtt fra lammene til villsau, klar til å bli pinnekjøtt. Foto: Roar Greipsland
BÆÆÆRE LEKKERT: Lårene fra villsauen har en villere smak enn den vanlige sauen, mener Leif Christian Torsøe i Agder Kystbeitelag. Foto: ROAR GREIPSLAND
MERKET: Klar beskjed om at det økologiske fenalåret kommer fra Sørlandets villsau. Foto: ROAR GREIPSLAND

FLEKKEFJORD: — Liker du ikke den vanlige sauesmaken, så er villsau tingen. Den er i særklasse sammenlignet med de vanlige sauene, mener Rune Landås.

Skaper merkenavn

Han og flere andre har startet Agder Kystbeitelag, fordi flere av de som driver med villsau langs Agder-kysten vil lage et økologisk og etterspurt produkt.

— Tidligere har vi sittet på hver vår tue, og sendt høstens lam til slakteriene der de ikke utnytter kvaliteten på villsaulam for det de er verdt, fortsetter Roar Svindland. Han mener grunnen har vært for liten produksjon av villsau, og at det derfor har blitt for kostbart å skape et merkenavn og deretter markedsføre det.

500 lam fra skjærgården

Sørlendingene som sitter i styret for beitelaget, inspiserte her om dagen de mange lammelårene som nå er sendt til spekemat- og pølseprodusent AS Svindland i Flekkefjord. Rundt 500 lam er saltet og tørket, pakket og utstyrt med merkelapp som viser at dette er lår og pinnekjøtt fra skjærgårdens økologisk lam. Nå ender produktet fra villsauen for første gang i en rekke av Agders forretninger.

— Vi måtte finne en bra måte å utnytte dyrene på. Flere tilskudd er fjernet, og villsauene er ikke så store som vanlige sauer. Derfor får vi nå ca. 150 kroner mindre enn før for lammene. Om også lammelårene er noe mindre, er smaken desto bedre, smiler villsaubonde Roar Svindland.