KRISTIANSAND: Det var i juli 2010 at politiet gjennomførte en hemmelig ransaking i et lagerlokale på Lund. Det ble funnet over ti kilo tabletter og pulver av typen fenazepam, og to menn ble pågrepet.

Hovedmannen, som nå er 41 år gammel, kjøpte tablettene før de stod på narkotikalista. Etter at han ble pågrepet opplyste politiet at tablettene ikke stod på narkolista, men dette viste seg å være feil.

Det har ført til en diskusjon om 41-åringen var i såkalt rettsvillfarelse, og burde vært frifunnet. I tingretten ble hovedmannen dømt til ubetinget fengsel i fem år, mens 27-åringen fikk en straff på fire år og seks måneder.

Anke

Begge anket dommen fra tingretten til lagmannsretten. Der ble de kjent skyldig av juryen, men de tre juridiske dommerne overkjørte juryen i forhold til skyldspørsmålet for kompisen på 27. Saken mot ham må derfor opp til ny behandling i meddomsrett, skrev Fædrelandsvennen i januar.

Agder lagmannsrett har nå behandlet saken på ny. De viser til at 27-åringen hadde prøvd fenazepam flere ganger, og to ganger tidligere var pågrepet av politiet for sin kontakt med stoffet.

— Grensen mellom det lovlige og ulovlige utvikler seg her stadig, hvilket i seg selv oppfordrer til stor varsomhet og fortløpende undersøkelser når man først velger å ha befatning med stoffer i denne kategori. Så selv om fenazepam ikke var oppført på narkotikalisten da han ervervet stoffet, og politiets og beslag i juni 2009 ikke ble fulgt opp med straffereaksjoner, unntok ikke det ham fra plikten til å følge med, skriver Agder lagmannsrett.

Ikke rettsvillfarelse

De viser videre til at mannen har en utdannelse som gjør at han lett kunne holdt seg oppdatert om hvilke preparater som sto på narkotikalisten. Dermed finner de ikke at 27-åringens krav om rettsvillfarelse, altså at han ikke forsto det var ulovlig, ikke kan føre fram.

Mannen er også dømt for flere voldsforbrytelser, frihetsberøvelse, trusler og narkotikabrudd. Agder lagmannsrett mener at tre års fengsel, med fradrag av 76 dager utholdt varetekt, er en passende straff.

Dette inkluderer forholdene som ble avgjort i Kristiansand tingrett i juni 2011 og i Agder lagmannsrett i januar. I januar ga dommerne kameraten strafferabatt på halvannet år, og hans straff ble til slutt ble tre år.