VENNESLA: — En liten katastrofe. Dette må være ett av Venneslas aller største og flotteste trær. Nå må vi snart lære å ta vare på ting i denne bygda, sier forhenværende leder i kommunens bygg- og miljøutvalg og nabo til Frikirken i Graslia, Bjørn T. Nordhagen (Ap).

Han synes svært lite om at en menighet vil gjøre slikt i det skjulte, uten at bygdefolk og naboer vet det. Nordhagen minner om kulturminnevern i kommuneplanen.

— En kirke må være et kulturminneverdig bygg. Planen sier at det utenomhuslige inngår. Derfor mener jeg Frikirken må søke, sier han.

Skulle hogges på kvelden

Etter det vi forstår har ledelsen i menigheten planlagt å få ned treet ganske raskt, selv om 16-millioners-utbyggingen av kirken ikke starter før neste år.

Planen var at en maskin-entrepenør, som er frikirkemedlem, en av de nærmeste dagene eller ukene skulle komme på kveldstid og fjerne bøketreet. Så kunne bygdefolk og menighetsmedlemmer heller reagere i ettertid.

Denne planen vil ikke leder i byggekomiteen, Rolf Lunden, kommentere.

Steffen Rathsack i Vennesla Naturvernforbund krever at menigheten gjør om sine planer og lar det gigantiske bøketreet stå.

— Hjemme i Tyskland kan ingen bare hogge slike trær. Det krever søknad og skikkelig behandling. Slik bør det bli i Norge også. Bøketreet er et landemerke. Det er en kulturarv og det bør få stå, sier han.

I Vennesla kommune vil de ikke mene noe om treet. På byggesaksavdelingen opplyses at trefellingenneppe er søknadspliktig, siden treet ikke er omtalt som bevaringsverdig i reguleringsplanen for Graslia.

— Dette er litt typisk Vennesla. Vi river og fjerner kulturminne etter kulturminne. Når skaden er skjedd, angrer vi. Bøketreet må stå, sier Nordhagen, og minner om tredebattene som har vært i Kristiansand..

- Ulykke

Også i Frikirken reageres det. Medlemmene har tatt stilling til stor utbygging av kirken, men ikke alle visste at det store tuntreet dermed skal bort.

— Det vil være en liten ulykke hvis menigheten hogger dette treet. Det må gå an å endre på dette, sier menighetsmedlem Finn Oskar Hansen, pensjonert plansjef i kommunen.

Pastor Arvid Hunemo henviser til leder for menighetens byggekomité, eldstebroder Rolf Lunden.

— At treet må vekk ligger implisitt i utbyggingsplanen menigheten har vedtatt. Den nye inngangen kommer der treet står, sier Lunden.

— Men har ikke du visst at treet skal hogges innen kort tid av en entreprenør?

— Jeg vil altså ikke kommentere det. Jeg synes ikke denne saken har noe i media å gjøre, svarer Lunden, som mener treet utgjør en sikkerhetsrisiko. Flere ganger skal greiner ha falt ned.