KRISTIANSAND: — Det dundret godt, sier kirketjener Karsten Hegernes, til Fædrelandsvennen. Han er fremdeles en smule nervøs etter at det plutselig løsnet og raste ut flere større murbiter og murpuss fra veggen på Domkirken onsdag formiddag. Murbitene kom fra veggen over hovedinngangen, rett under klokketårnet, omlag åtte meter over bakken.

Oppskremt

Selv var kirketjeneren inne i kirken på det aktuelle tidspunktet, men ble raskt anropt og løp ut. En mann som så hendelsen fra Torvet sier til Fædrelandsvennen at folk ble oppskremte av hendelsen. En eldre kvinne skal så vidt ha unngått å bli truffet.

Torvselger Tormod Olsen fikk også med seg smellet.

— Jeg snakket med en kvinne etterpå som var ganske oppskaket. Hun stod rett ved Breiviks skulptur da det smalt i bakken, forteller han.

Kirketjener Hegernes forstår at folk ble redde.

— Jeg har gått flere runder her i dag. Selv om vi har gjerdet inne det aktuelle området, frykter vi flere slike ras, hovedsakelig der det er sprekkdannelser.

Frosten

Han mener det er den knallharde vinteren som har skylden.

— Det dreier seg om frostsprengning. Når det kommer vann inn i sprekkene og det fryser, så vil det kunne løsne murbiter. Det er ikke uvanlig i gamle bygg, sier Hegernes.

- Er det trygt å ferdes ved Domkirken nå?

— Kirkelig Fellesråd er ansvarlig for vedlikeholdet, men slik jeg vurderer det, er det trygt så lenge vi har sperret av området der det er mest sprekker.

Kirkesjef Knut Harald Sæth sier han ikke er orientert om ”raset”.

— Når kirketjeneren har sperret, er det helt sikkert trygt. Han vet hva han gjør. Dette skjer med jevner mellomrom. Vi bruker store beløp på å vedlikeholde Domkirken, men den er stor. Nesten hele tiden oppstår nye problemer og nye sprekker i murpussen, sier han.

For fire, fem år siden bevilget kommunen fem millioner til fasadesikring, og da ble en større jobb gjennomført.