KRISTIANSAND: Det er ifølge kontrakten MhG har med Kosovo Institute of Journalism and Communication Utdanningsdepartementets i Kosovo sitt ansvar å stå for akkreditering.

— MhG har allikevel tatt initiativ til å bringe denne saken i havn i løpet av våren 2011, og er i en god dialog med lokale myndigheter i Kosovo, sier rektor ved skolen, Lars Dahle til fvn.no

Det er utdanningsdepartementet i Kosovo som har det fulle ansvaret for godkjenningen, og derfor har Gimlekollen fortsatt masterutdanninga til rundt 125 journaliststudenter i landet.

Forstår frustrasjonen

Ifølge studentavisa Universitas, varsler flere av studentene nå søksmål mot skolen.

– Jeg har enkelt og greit kasta bort tre år og mye innsats, og sitter igjen med ingenting. Mastergraden min er totalt ubrukelig, sier tidligere student Shqipe Breznica til studentavisa Universitas.

— Det kan nok være at noen studenter trodde at det skulle komme i orden raskere. Det er fullt forståelig at de nå er frustrerte, sa Dahle til nrk.no igår.

– Penger er ikke hovedproblemet. Vi har tilbragt minst åtte timer daglig gjennom to år, som innebærer en fulltidsjobb. Vi har tilegna oss kunnskap, men vi har også blitt lovet at våre vitnemål ville vært godkjent over hele verden, sier tidligere student Xheraldina Rexhepi til Universitas.

God prosess

— MhG bistår nå utdanningsmyndighetene i Kosovo i spørsmålet om akkreditering. Saken er i god prosess og vil bli løst i løpet av våren 2011, sier Dahle til fvn.no.

Lars Dahle mener det er viktig å se tingene i et større perspektiv

— Våre tre hovedmålsetninger i prosjektet er oppnådd: bidra til demokratibygging, bygge opp et mastergradsstudium og overlevere til en lokal partner. Dette har skjedd i en fase med nasjonsbyggging i Kosovo, der f.eks. akkrediteringsmyndigheten ikke var i funksjon før i 2008 (tre år etter prosjektets oppstart), sier han.

- Vi er nå inne i overleveringsfasen, som alltid er krevende. Ikke minst i et prosjekt av dette omfanget og i en slik kontekst.

Utdanningsprosjektet, som startet opp i 2005, fikk støtte fra UD, men støtten ble stanset i høst. Skolen har hatt problemer med driften etter pengestoppen, og står per dags dato uten midler til å drive skolen videre.