KRISTIANSAND: I morgen feires 1. mai, arbeidernes dag. Harald Flatnes, leder i LO Kristiansand og omegn mener at det fremdeles er behov for å markere dagen.

— Må jobbe med likestilling

— Vi må fremdeles jobbe med likestilling mellom menn og kvinner i arbeidslivet, og sørge for at både ungdommer og våre nye landsmenn får like muligheter til å komme inn på arbeidsmarkedet. Dessverre settes det stadig høyere krav til nye arbeidstakere. Det er mange arbeidsgivere som utnytter nye ansatte og som ikke følger arbeidsmiljøloven, sier han.

LO følger i morgen et tradisjonelt program i Kristiansand som starter med bekransning av Lømsland grav, frokost, tog og appeller. Nytt av året er en 1. mai fest på Håndtverkeren. I Vennesla og Mandal blir det egne opplegg.

Tradisjonelt program

Fra LO sentralt kommer parolen LO legger opp til et tradisjonelt program med frokost, appeller og tog i morgen. Nytt av året blir en egen 1. mai fest på kvelden. LO legger opp til et tradisjonelt program med frokost, appeller og tog i morgen. Nytt av året blir en egen 1. mai fest på kvelden.

Fra LO sentralt kommer parolen «Trygg styring».— Parolen går ut på at vi ønsker en forutsigbar politikk i landet, og at vi ønsker at eksisterende regjering skal sitte, forklarer Flatnes.

Kjemper for heltidsarbeid

Kristiansand har også to lokale paroler,«Rett til heltid» og «Ja til sosial boligpolitikk».

— Vi ønsker at folk skal ansettes i fulle stillinger. Vi er veldig negative til vikarbyrådirektivet, og vi er usikre på hvordan dette vil slå ut i praksis, forklarer Flatnes.

Han ønsker også at kommunen skal bygge boliger som folk har råd til å bo i.

— Vi ønsker at alle skal ha muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet, sier LO-lederen.

- Ekstra fridag

Harald Flatnes opplever at det er stort sett er fagforeningsmedlemmer som engasjerer seg rundt 1. mai.

— De fleste bruker nok dette som en ekstra fridag, men jeg vil allikevel oppfordre alle til å tenke på hvordan ansatte i Norge har det, og har hatt det opp gjennom tidende, sier Harald Flatnes som ser at arbeidstakere i Norge har fått det mye bedre.

— Det kan vi ta på vår kappe, for fagbevegelsen har fremforhandlet avtaler som har blitt en del av lovverket, som arbeidsmiljøloven for eksempel, sier han.

LO bruker ikke bare 1. mai til å rette oppmerksomhet til arbeidsforhold i Norge.

— I år vil det være grupper som går med parolene «Fritt Palestina» og «Fritt Cuba». Vi er en del av den internasjonale arbeiderbevegelsen og jobber daglig med å følge med hvordan arbeidere har det ellers i verden, sier Harald Flatnes.