BIRKENES: — Alle kan være redde nå, sier skole- og oppvekstsjef i Birkenes, Geir Svenningsen.

Birkenes kommer ikke unna endringer i skolestrukturen i kommunen.

Tirsdag morgen ble rådmannens forslag til budsjett for 2013 presentert for tjenestesjefene i kommunen. Birkenes skal spare fem millioner kroner neste år. De største innsparingene skal gjøres i skole- og oppvekstsektoren.

Kutter stillinger

Minst fem årsverk skal kuttes for å spare 2,1 millioner kroner. Kuttene skal tas i skole og barnehage.

— Det er krevende. Skole og oppvekstsektoren omfatter både skole, barnehage, helsestasjon, barnevern og pp-tjeneste (pedagogisk-psykologisk tjeneste). I de tre siste mener jeg det er uaktuelt å redusere årsverk. De har et stort trykk siden vi får flere unge og det vil være uforsvarlig. Da står vi igjen med barnehage og skole, sier Svenningsen.

Han vil gå i gang med å utrede skolestrukturen i kommunen.

Sa nei

I 2012-budsjettet kjempet bygdefolket for å beholde ungdomsskolen på Engesland. Administrasjonen foreslo å flytte elevene til Valstrand skole, men forslaget ble nedstemt av politikerne. Høsten 2012 avviste kommunestyret også administrasjonens forslag om å flytte elever langs grensen til Vennesla fra Samkom skole og hjem til skoler i egen kommune.

Til sammen ville disse to tiltakene ha spart Birkenes kommune for 2,5 millioner kroner i året.

- Så ikke politikerne alvoret i fjor?

— Nei, de gjorde vel egentlig ikke det. Samtidig ønsket de en skolestrukturrapport som vi ikke har klart å levere. Jeg gjorde en feil i fjor ved å foreslå tiltak uten å gå veien om en utredning. Den får vi ta i år, og se på alt samlet.

- I fjor var det elevene i Engesland og fra Samkom skole som var redde. Hvem skal være redde nå?

— Alle kan være redde nå. Alt kan komme opp igjen. Men det er vel ikke mest naturlig å begynne med det som var oppe i fjor, sier Svenningsen.

Slå sammen

Han sier innsparinger ikke nødvendigvis må innebære nedleggelser.

— Det er like naturlig å se på om det er noe vi kan slå sammen. Barnehagen og skolen på Engesland, for eksempel. De har hatt oppvekstsenter der før, og det fungerte. Vi må se på om det går an å slå sammen Birkeland skole og Valstrand skole, sier Svenningsen.

Han vil vende seg til andre innlandskommuner for å se hvordan de løser skolestrukturutfordringer.

— Froland er den kommunen som ligner oss mest i hele verden. De har slått sammen en barneskole og ungdomsskole i Osedalen. I Åmli har de felles rektor, slik at Dølemo skole styres fra Åmli. Vi må lære av andre, sier skole- og oppvekstsjefen.

Mindre spesialundervisning

Et annet mål blir å redusere bruken av spesialundervisning.

— Vi ligger godt over landsgjennomsnittet. Nå skal aldri spesialundervisning i null, for det er noen som skal ha det, sier Svenningsen.

Også barnehagestrukturen vil bli strammere.

— Når vi ser på muligheten for færre skoleledere, gjør vi det samme for barnehageledere.