KRISTIANSAND: En svenske og to østlendinger ble torsdag i forrige uke pågrepet i en væpnet politiaksjon på hotell Caledonien i Kristiansand.

På hotellrommet og i en bil ble det funnet en rekke effekter med symbolene til mc-klubben Mongols – en klubb politiet mener er kriminell.

BEKYMRET: - Hvis unge personer som ikke har vært bort i noe straffbart tidligere, blir lokket med i Mongols, er det ikke noe vi ser på med blide øyne, sier politiførstebetjent Øystein Jørgensen. Foto: Lars Hoen

— Ut fra opplysninger som er gitt til politiet, har vi grunn til å tro at formålet med dette besøket var rekruttering, og at Mongols-effektene skulle brukes i en vervekampanje, sier politiførstebetjent Øystein Jørgensen ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.Blant effektene var flere nye vester merket "Mongols Norway", "Mongols Nomad" og "Mongols Sweden". Det var dessuten et stort banner merket "Mongols Norway".

Har "løpegutter"

I tillegg fant politiet seks nye gensere merket "Wrecking Crew Europe". Trolig var disse tiltenkt de som ofte omtales som mc-klubbenes "kriminelle løpegutter".

— Veldig mange kriminelle mc-klubber har slike crew som ofte består av unge gutter som gjør jobber de selv ikke vil gjøre. Erfaringsmessig er dette voldsrelaterte jobber. Torpedovirksomhet og slike ting, sierpolitiinspektør Eivind Borge i Kripos til Fædrelandsvennen.

Han sier crewet tar del i kulturen og nettverket ved åbruke klubbens symboler. Slik tilkjennegir de sin lojalitet.

Kan bli utnyttet

— Hvis unge personer som ikke har vært borti noe straffbart tidligere, blir lokket med i Mongols, er ikke det noe vi ser på med blide øyne, sier Øystein Jørgensen.

— Kanskje er disse unge i en svak posisjon. I gjenger som Mongols, kan de få en følelse av tilhørighet og finne et samhold. Når de først har bitt på kroken, kan de bli kynisk utnyttet. Og det kan være vanskelig å bryte båndene igjen, sier Jørgensen.

To av de pågrepne i forrige ukes politiaksjon, norske menn på 32 og 46 år, var ifølge politiet fullverdige medlemmer av Mongols. Svensken, en 22-åring, skal ha status som prospect.

— Det kan være at han er i en posisjon der han må gjøre litt oppgaver for klubben, som å hjelpe sine brødre i andre land med etableringen, sier Jørgensen.

Bosette seg i Norge

Etter det politiet har fått kjennskap til skulle 22-åringen bosette seg i Norge for å hjelpe til med rekruttering av nye Mongols-medlemmer.

Han var imidlertid etterlyst, siktet for væpnet ran i Sverige, og er nå overlevert til svensk politi. De norske Mongols-medlemmene ble begge sluppet fri ganske umiddelbart.

En liten stund etter at mc-klubben var etablert i Kristiansand i sommer, ble fire lokale medlemmer pågrepet, siktet for omfattende vold, trusler og pengeutpressing.

Konfrontert med dette i et intervju med Fædrelandsvennen hevdet europapresidenten i Mongols, svenske Michael Willumsen, at klubben likevel ikke er kriminell. Og at de er kommet til Sørlandet for å bli.

Han truet også med å sende medlemmer fra hele Europa til Kristiansand hvis ikke politiet stoppet "terroriseringen".

Wrecking Crew i fire byer

Willumsen røpet videre at Mongols har etablert et såkalte Black and White Crew i byen som består av ungdommer i alderen 17-23 år som ønsker å bli medlemmer i moderklubben.

I dag er det ingen spor av Black and White Crew på nettsidene til Mongols MC Europe. Men det oppgis å være et Wrecking Crew i Kristiansand og tre andre norske byer.

Michael Willumsen svarer nå konsekvent "ingen kommentar" til Fædrelandsvennens henvendelser.

Bandidos har sitt X-Team og Hells Angels sitt AK 81. BI-professor Petter Gottschalk forsker på organisert kriminalitet og bekrefter at de typiske crewene ofte utfører kriminaliteten for mc-klubbene.

— De fullverdige medlemmene ønsker å renvaske seg selv. Hells Angels har for eksempel jobbet med å få ned statistikken over antall straffedømte medlemmer, sier Gottschalk.

Politiet i Kristiansand opplyser til Fædrelandsvennen at de ikke har grunnlag for å beslaglegge Mongols-effektene. Disse er derfor levert tilbake til klubbmedlemmer.

- Politisuksess ga rom for Mongols

Når Hells Angels er svekket, åpner det opp for Mongols MC. Det mener BI-professor Petter Gottschalk.

— All ære til politimester Kirsten Lindeberg i Agder, hun har vært veldig aktiv mot Hells Angels. Men det har åpnet opp rommet for konkurrentene, sier Gottschalk som har forsket på kriminelle mc-klubber.

Kristiansand er den foreløpig siste norske byen mc-klubben har etablert seg i.

— En grunn til at Mongols lykkes i Norge nå, er at politiet har fokusert veldig mye på Hells Angels. Det er et paradoks. Hvis en aktør på markedet blir svekket, blir en annen styrket, sier Gottschalk.

Han mener politiet ikke har annet valg enn å bekjempe alle de kriminelle mc-klubbene samtidig.

— Mongols oppfattes som enda mer voldelig enn andre klubber. Det skyldes at de ennå er i en etableringsfase. De må bruke vold for å sette seg i respekt. Slik sett er de der Hells Angels var for 20 år siden i Norge, sier BI-professoren.