KVINESDAL: Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) opplyste til Fædrelandsvennen klokken 12.15 at den savnede 42-åringen var funnet.

— Jeg fikk nettopp beskjed om at mannen er funnet, og at han er i god form, sier redningsleder Asbjørn Viste ved HRS til Fædrelandsvennen.

Kristiansanderen hadde tatt seg til en hytte nord for Eiken i Hægebostad.

— Det var folk på hytta, og han fikk låne telefonen for å si fra at han var ok, sier Viste.

Ifølge politiet ligger hytta om lag halvannen mil i luftlinje fra Knaben, hvor han gikk seg vill.

— Han har gått langt. Det er ingen tvil om det. Han har jo også gått mye lenger i terrenget enn det er i luftlinje, sier operasjonsleder Øystein Vellesen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Klokken 12.07 fikk operasjonssentralen ved Agder politidistrikt beskjed fra innsatslederen på Knaben at kona hadde fått telefonkontakt med 42-åringen.

— Vi fikk tilbakemelding etterpå om at innsatslederen selv hadde snakket med mannen, og at han befant seg ved Rossevatn på kommunegrensa mellom Hægebostad og Kvinesdal. Han var i god form, og hadde ikke behov for legetilsyn, sier Vellesen.

Gikk seg vill

Den 42 år gamle mannen fra Kristiansand hadde da vært savnet ved Knaben i Kvinesdal siden i 16-tiden lørdag.

42-åringen og kona la ut på fjelltur lørdag formiddag. Ved 12.30-tiden valgte kvinnen å gå tilbake til hytta fordi hun var blitt så våt i regnværet.

Mannen valgte å fortsette fjellturen, men tre og en halv time senere, klokken 16, ringte han til sønnen og fortalte at han hadde gått seg vill.

Sønnen var den siste som hørte noe fra mannen før han ringte fra hytta søndag. Trolig hadde mannen gått tom for batteri på mobiltelefonen.

Store styrker søkte

Det ble lørdag satt i gang en stor leteaksjon etter mannen. Natt til søndag måtte imidlertid letemannskapet avslutte letingen på grunn av dårlig vær og lite sikt.

Søndag morgen ble søket gjenopptatt , og bakkemannskap fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og roverspeiderne ble satt inn i letingen.

I tillegg deltok en Lister-patrulje fra politiet, samt totalt sju hundeekvipasjer. Seks hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder og én hundepatrulje fra politiet ble kalt ut.

— Det er sludd, regn og lavt skydekke i området, så det er ikke flyvær for helikopter. Men værprognosene tilsier at skydekket skal sprekke opp i 11-tiden, og så fort det lar seg gjøre blir Sea King-helikopter satt inn, sa operasjonsleder Øystein Vellesen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen søndag morgen.

Politiet mente da at det fortsatt var gode sjanser for å finne mannen i live. 42-åringen var imidlertid på helgetur til en bedriftshytte i området, og var ikke lokalkjent.

— Han er turkledd, i god form og vant til å gå tur. Mulighetene for å finne ham i live er absolutt til stede, sa operasjonslederen.

Sludd i området

Søndag morgen deltok om lag 60 personer i leteaksjonen.

— Sju hundeekvipasjer er godt i gang med søk, mens om lag 40 personer fra Røde Kors er i gang med patruljesøk. I tillegg deltar ni personer fra roverspeiderne, Sivilforsvaret er der med ti mann, mens politiet stiller med innsatsleder og Lister-patrulje, sa operasjonsleder Øystein Vellesen.

Natt til søndag var det sludd og to-tre varmegrader i området.

— Det var bortimot null sikt. Det var ikke forsvarlig å la bakkemannskap lete i natt, så de ble trukket tilbake i 03-tiden, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Fædrelandsvennen like over klokken 08. ## Skulle bevege seg vestover

Bruk av Sea King-helikopter ble også vurdert natt til søndag, men lavt skydekke gjorde at det ikke kunne settes inn i letingen.

Redningsmannskapet konsentrerte seg søndag morgen om området hvor han sist ble sett, ved en nut som heter Beritshei sør for Knaben. Leteområdet var relativt stort og kupert.

— Området ved Beritshei er høyaktuelt ennå, siden det var mørkt da de søkte der i natt. Det vil også bli søkt lenger vest for Beritshei. Mannen hadde angitt at han skulle bevege seg vestover, sa Åmlid søndag morgen.

Søndag morgen var det fortsatt sludd i området, og mye tåke.

Åmlid forteller at Hovedredningssentralen holdt jevnlig kontakt med folk i søkområdet i natt.

— Så fort vi får tilbakemelding om at det er egnet for søk med helikopter, så reiser vi dit, sa Åmlid til Fædrelandsvennen klokken 23.30. Ifølge operasjonsleder i Agder politidistrikt ankom før midnatt ytterligere to hundeekvipasjer fra Norske redningshuder til Knaben. Dermed var det fire enheter som søkte i området.

— På natta så brukes hundene på lytteposter. Hundene har som kjent langt bedre hørsel enn mennesker, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen.

Søkte i fjellet med sekshjulinger

Røde Kors kjørte lørdag kveld inn i fjellheimen med sekshjulinger for å lete etter 42-åringen.

— De ble sendt inn i området hvor han sist ble sett. Det er et sted som heter Beritshei. Det ligger litt sydvest for gruvene på Knaben, sa operasjonsleder Per Kristian Klausen til Fædrelandsvennen.

To hundeekvipasjer fra Norske redningshunder var relativt tidlig på plass. I tilllegg var alt disponibelt mannskap fra Røde Kors i området. Politiet deltok også i søket med hunder.

— Det er opphold i området, men det er overskyet. Det er ikke mulig å sette inn helikopter i søket. Derfor har vi mobilisert det som er mulig å få ut av bakkemannskap, sa Klausen lørdag kveld.

Det var ventet litt klarvær utpå morgenkvisten, men da ville også temperaturen synke ned mot null grader.

— Vi tror mannen kan være våt og svett. Han var ikledd ull innerst på kroppen og hadde på seg en allværsjakke, men det er ikke så mange varmegrader i området, sier Klausen.