Trygdemottaker (56) drev kafé og solgte bruktbiler

I løpet av to år mottok 56-åringen over en halv million kroner i støtte fra Nav. Samtidig drev han kafé og solgte bruktbiler.

Publisert: Publisert:
  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over tre år gammel

56-åringen er nå dømt til fire måneders fengsel av Kristiansand tingrett. To måneder må sones i fengsel, resten ble gjort betinget.

– Forholdet ble oppdaget av Nav kontroll, som gjennomførte et tilsyn, sier politiadvokat Jørgen Henriksen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

I dommen framgår det at 56-åringen jobbet som bilmekaniker i flere år, men ble sykmeldt i 2007. Helseplagene førte til at han ble innvilget arbeidsavklaringspenger fra juni 2010.

Like etter sykmeldingen etablerte mannen et enkeltpersonforetak. Gjennom dette foretaket drev mannen en internettkafé og omsetning av bruktbiler.

Tjente 345.000 på bruktbiler

I 2011 og 2012 mottok 56-åringen til sammen 518.640 kroner i arbeidsavklaringspenger. I samme periode tjente han 345.000 kroner på kjøp og salg av bruktbiler. Det ble ikke ført noe regnskap over kafédriften, så Skatteetaten har konkludert med at driften gikk i null i årene 2009–2012.

Kristiansand tingrett slår fast at 56-åringen handlet grovt uaktsomt da han ikke opplyste om arbeidet han utførte i kafeen i meldekortene han leverte til Nav.

Retten legger til grunn at mannen har hatt en arbeidsevne på over 60 prosent i den aktuelle perioden. Kravet for å motta arbeidsavklaringspenger er at arbeidsevnen er redusert med minst 50 prosent.

Skyldte på vennene sine

56-åringen har forklart at han fylte ut meldekortene slik vennene hans fortalte at det skulle gjøres. Retten mener mannen fikk opplysninger om hvordan meldekortene skulle fylles ut, og selv valgte å ikke sette seg inn i reglene.

Mannen skal nå være i ferd med å betale tilbake beløpet han urettmessig fikk utbetalt, gjennom en tilbakebetalingsplan utarbeidet av Nav.

Deler av beløpet var foreldet, men dersom dommen mot mannen blir stående må han også betale tilbake dette beløpet, som var på 170.880 kroner.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Erlend Olsbu erlend.olsbu@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand
  2. Bruktbil
  3. Rettssaker
  4. Nav