KRISTIANSAND: Slik beskrives Kåre Valebrokk av tidligere sjefredaktør Stein Gauslaa i Agderposten, sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, Finn Holmer-Hoven og barndomsvennen Jan Vincents Johannessen.

Etter lengre tids sykdom døde Valebrokk lørdag på Rikshospitalet, 72 år gammel. Kristiansanderen var sjefredaktør i Dagens Næringsliv fra 1985 til 1999 og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TV 2 fra 1999 til 2007. Han var en av medie-Norges mest kjente personligheter.

— Kunnskapsrik

— Jeg kjente Kåre veldig godt. Vi ble kjent gjennom VG i 1982 og jobbet sammen der i tre år. Han var en pilar i norsk mediebransje. Vanvittig kunnskapsrik, han sugde til seg kunnskap overalt, enten det var på en kirkegård i London eller gjennom mengden bøker han leste, sier Stein Gauslaa til Fædrelandsvennen.

Tidligere Agderposten-redaktør, Stein Gauslaa. Her er han i Børsparken i Kristiansand. Foto: Tore-Andr Baardsen

Den tidligere sjefredaktøren i Agderposten beskriver også Valebrokk som hyggelig og en med sterke meninger.

De siste årene har de hatt selskapelig kontakt. De har besøkt hverandre på hytta.

— Ikke sjokk

Gauslaa sier dødsbudskapet ikke kom som noe sjokk.

— Jeg har ventet på dette i en ukes tid, sier Gauslaa.

Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen har truffet Kåre Valebrokk ved flere anledninger.

Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland

— Skarp mediestrateg

— Han er uten tvil den største pressepersonligheten på Sørlandet. Både gjennom Dagens Næringsliv som han bygde opp, og som TV2-sjef. Valebrokk vil alltid bli husket som en skarp mediestrateg og dyktig kommentator, sier Eivind Ljøstad.

Ljøstad mener Valebrokk allmenngjorde næringslivsjournalistikken og viste hvor viktig stoffområdet var.

— Han bygde også opp TV2 til å bli nyhetsledende og en markant konkurrent til NRK, sier sjefredaktøren i Fædrelandsvennen.

- Redaktør med stor R

Tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Finn Holmer-Hoven kjente Valebrokk først og fremst som en god kollega.

Tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Finn Holmer-Hoven.

— Han var den siste redaktøren med stor R i norsk presse. En "grand old man". Det var ingen som ham som kunne dissekere nærings- og samfunnsliv med sin penn. En presselegende både før og etter sin død, mener Holmer-Hoven.

Jan Vincents Johannessen var barndomsvenn av Valebrokk. De gikk sammen på Kristiansand interkommunale høyere allmennskole på Oddernes og feiret russetiden sammen.

Barndomsvenner

Den tidligere administrerende direktøren på Radiumhospitalet var på 1980-tallet spaltist i Dagens Næringsliv, med skolekameraten som sjef.

— Kåre og jeg tenkte helt likt. Når jeg ringte ham opp, hadde han allerede rettet i artikkelen, forteller Johannessen.

Jan Vincents Johannessen. Foto: Torstein Øen

De bodde begge i Oslo, og visste begge hvor den andre var. Senere ble de hyttenaboer på Herøya i Randesund. Johannessen kjøpte hytte av Valebrokk.

— Kåre skulle alltid tidlig opp å fiske, i 06-tiden. Vi fikk ikke fisk før i 09-tiden likevel, forteller han og humrer.

Orket ikke pjatt

Jan Vincents Johannessen sier han har fulgt sin venn gjennom hele sykdomsperioden. Senest onsdag var han på sykebesøk på Rikshospitalet.

— Da var Kåre klar, og vi pratet lenge, sier han.

— Hvordan vil du beskrive Valebrokk?

— Han var sine venners venn, og en sannhetens venn. Han skar gjennom alt pjatt. Han var romslig, en kulturspreder og en som skapte lagånd både i Dagens Næringsliv og TV2. Du kunne alltid stole på Kåre.