KRISTIANSAND/LILLESAND : Det sier Leif Guttormsen, assisterende leder ved Kristiansand fengsel til Fædrelandsvennen.

HAR TOMT: - Vi har tomt, sier ordføreren i Lillesand, Arne Thomassen. Foto: Jon Anders Skau

— Det er gledelig at justisministeren nå signaliserer at det skal komme et nytt fengsel på Sørlandet. Det har vi ventet på lenge. For oss som jobber i Kriminalomsorgen er det viktig at et slikt fengsel blir sentralt plassert. Det er daglige transporter til og fra domstolene i distriktet, og det er daglig politiavhør av innsatte. Behovet for nærhet til rettslokalene, politistasjonene, legevakt og sykehus er viktig. I lokaliseringsdebatten må ikke effektiviteten lide av at politikerne har behov for å fordele arbeidsplasser i distriktet, sier Guttormsen.

Lillesand har tomt

— Vi vil gjerne ha et fengsel til Lillesand. Vi har tomt på Kjerlingland, men vi vet lite om hva slags fengsel vi eventuelt får i landsdelen, sier ordfører Arne Thomassen i Lillesand til Fædrelandsvennen.

— Men som politiker ønsker jeg i denne saken å være raus, og jeg kommer ikke til å ta noen kamp om lokalisering, fremholder ordføreren, med tanke på utspillene om å plassere et nytt fengsel på Evje.

LANGS AKSEN: - Nytt fengsel bør ligge i aksen langs E18 og E39, sier politimester Kirsten Lindeberg. Foto: Lars Hoen

— Politiet pekte for noen år siden på at Lillesand var et godt egnet sted for lokalisering av et nytt fengsel. Vi mener at et nytt fengsel bør ligge i aksen langs E18 og E39, sier politimester Kirsten Lindeberg.

— Det er i dette området det er mest kriminalitet, og det er i dette området vi i dag driver en ustrakt transport av innsatte. Det er vel så viktig at et fengsel blir lokalisert slik at det blir lettere for dem som soner å ha kontakt med nærmiljøet med henblikk på rehabiliteringen. Nærhet til politiet og domstolene bør også telle med ved plassering av et nytt fengsel, understreker politimesteren.

Regjeringen avgjør

Stortingsrepresentantene Svein Harberg (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har signalisert at de begge går inn for at et nytt fengsel på Sørlandet bør plasseres på Evje, og at de kommer til å kjempe for det enten det blir regjeringsskifte eller ikke.

Justisminister Grete Faremo sa på Evje i helga at det er regjeringen som skal foreta stedsvalget for et nytt fengsel. Hun oppfordret til en diskusjon i Agder-fylkene om hvor en ny institusjon bør ligge.