— Vi har ventet på noen avsluttende tilbakemeldinger som vi nå har fått. Vi har dermed grunnlag til å sende vår innstilling videre til neste instans, sier politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt Herdis C. Traa til Fædrelandsvennen.

Hun ønsker ikke å si noe om hva innstillingen lyder på. I en pressemelding politet sendte ut onsdag opplyses det innstillingen er oversendt Rogaland statsadvokatembeter for videre behandling. Statsadvokatene vil deretter sende sin innstilling til Riksadvokaten, som har siste ord.

Tina Jørgensen ble funnet drept i 2000. 15 år senere ble saken plutselig åpnet på nytt etter at fire menn, alle fra Lyngdal, ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Når det blir klart om noen blir tiltalt eller saken henlegges er foreløpig uklart.— Saken vil bli prioritert, men jeg tør ikke anslå noe tidspunkt for når Riksadvokaten kan være klar med sin avgjørelse, sier Traa.

Fremdeles siktet

I midten av september i fjor ble fire menn fra Lyngdal pågrepet og siktet for drapet av 20 år gamle Tina Jørgensen. 20-åringen ble funnet død 26. oktober 2000, etter å ha vært savnet i en måned.

Pågripelsene skjedde etter at en da 36 år gammel mann tilsto overfor en kamerat at han drepte kvinnen for 15 år siden. I ettertid har sakkyndige kommet fram til at tilståelsen kan ha vært falsk. De tre andre som er siktet nekter straffskyld i saken.

Politiet vil ikke kommentere hvorvidt politiets innstilling er den samme for de fire siktede.

— Siktelsene vil bli opprettholdt til det foreligger en påtalemessig avgjørelse, sier Traa til Fædrelandsvennen.

Forventer henleggelse

Advokaten til den ene av de fire, Olav Sylte, forventer at siktelsene vil bli frafalt for samtlige og at saken blir henlagt.

— Jeg ble orientert i dag tidlig om at politiet har levert sin innstilling. Hva den inneholder kjenner jeg ikke til, men jeg legger til grunn at saken blir henlagt for alle fire. Den avgjørelsen kommer i så fall et halvt år for sent, sier Sylte til Fædrelandsvennen.

Tina Jørgensen ble funnet i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore kirke i Rogaland. Foto: NTB Scanpix

De fire siktede ble løslatt fra politiets varetekt etter tre uker i politiets varetekt i fjor høst.Ifølge Traa har politiet den siste tiden blant annet gått gjennom gamle opptak fra overvåkningsvideoer og ventet på analysesvar fra utlandet. I slutten av april uttalte Traa til Stavanger Aftenblad at politiet ventet på analyse av et hårstrå.

— Et hår som har vært liggende ble sendt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) før jul. Vi venter fortsatt på analyserapport, sa Traa til Aftenbladet.

Politiet har ikke ønsket å si hvor dette håret ble funnet.

Har ikke hørt noe fra politiet

Advokat Olav Sylte opplyser at han ikke har hørt noe fra politiet om saken på flere måneder.

— Jeg har ikke hørt noe siden vi fikk en henvendelse om et nytt avhør for et halvt år siden. Dette avhøret ble avlyst av politiet og siden har kontakten med politiet bestått i at jeg har ringt for å be om status, sier Sylte,

Sylte anslår at det kan ta noen uker eller måneder før en endelig avgjørelse foreligger.