- Notorisk kriminell, er betegnelsen etterforskningslederen ved Vågsbygd politistasjon, Rune Strømsvåg, gir 33-åringens kriminelle aktivitet. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Notorisk kriminell, sier politiet.

— Behandlingstrengende, sier forsvareren.

33-åringen har 10 dommer og er dømt til fengsel i til sammen 65 måneder de siste åtte år.

33-åringen fra Kristiansand ble løslatt fra soning av siste dom fredag for en uke siden klokka 11.45. Samme kveld, klokka 21.00 mener politiet at han stjal bilnøkler og en jakke fra et hus i Vågsbygd. Senere om kvelden er han mistenkt for å ha stjålet en bil i Vågsbygd Ringvei. Siktelsen omfatter også besittelse av narkotika.

- Notorisk kriminell, er betegnelsen etterforskningslederen ved Vågsbygd politistasjon, Rune Strømsvåg, gir 33-åringens kriminelle aktivitet. Foto: Tore André Baardsen

Torsdag ble 33-åringen igjen varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld, men retten mener det er skjellig grunn til å mistenke mannen for de nye straffbare forholdene.

Første dom i 2005

Den iranske flyktningen fikk sin første dom i november 2005. Siden den gang er han dømt for over hundre forskjellige forbrytelser. Heleri og tyveri utgjør halvparten av de straffbare forholdene.

I flere av dommene heter det: "Lovbruddene er begått få dager etter løslatelse. Dette viser at tiltalte ikke har evne eller vilje til å avstå fra ny kriminalitet".

Formuleringen ble sist brukt i en dom fra 30. april i år. Da fikk han ti måneders fengsel, derav to måneder betinget.

— Jeg har jobbet i politiet i 30 år. Aldri før har jeg opplevd en person som er så notorisk kriminell. Straks etter at han slipper ut fra soning eller varetekt, er han i gang igjen. Denne gang gikk det ti timer fra han ble sluppet ut til han var i gang igjen. I årevis har han påført et stort antall mennesker ubehageligheter. Han går inn i hus og leiligheter. Stjeler det første og beste. Tar bilnøklene og deretter bilen. Vanligvis nekter han alt, sier etterforskningsleder Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon.

Nekter

— Min klient nekter for det han nå er siktet for, sier advokat Arvid Kjærvik, 33-åringens forsvarer.

Kjærvik kan ikke av hensyn til taushetsplikten gå i detaljer om tilværelsen til hans klient.

— Det er imidlertid kjent fra dommene mot ham at han har hatt en vanskelig oppvekst i sitt hjemland og at han har slitt psykisk. Mye kan tyde på at 33-åringen ikke har fått det behandlingstilbudet han har krav på for å løse sine problemer, sier advokat Kjærvik.

- 33-åringen har ikke fått det behandlingstilbudet han har krav på, sier forsvareren, advokat Arvid Kjærvik. Foto: Helge Corneliussen

I forbindelse med en straffesak i 2009 ble den nå 33 år gamle iraneren undersøkt av to psykiatrisk sakkyndige. Deres konklusjon var at "han har psykiske lidelser og adferdsforstyrrelser som skyldes bruk av flere stoffer". De sakkyndige utelukket ikke at mannen i enkelte perioder kunne ha vært psykotisk da han begikk straffbare handlinger, men det var i tilfelle rusutløste psykoser som innebærer strafferettslig tilregnelighet.Onsdag ble leiligheten hans i Vågsbygd ransaket i jakt på tyvegods uten resultat.

— Vi fikk slått av plata på komfyren og konstaterte at det lå brukte sprøytespisser i stua i en ellers nokså uryddig leilighet, sier etterforskningsleder Rune Strømsvåg.

- Slik politiet vurderer det, er fengsel den eneste måten å beskytte samfunnet mot mannens notoriske kriminalitet. Det er pause mens han sitter inne. Straks han er ute igjen, utsettes tilfeldige mennesker for kriminalitet.

Bor i kommunal leilighet

Den 33 år gamle iraneren er tildelt kommunal leilighet i Vågsbygd. Fra 2008 fram til i dag, som utgjør 72 måneder, har han sittet i fengsel i 57 måneder. Leiligheten er dermed i utgangspunktet benyttet bare i 15 måneder.

— Er dette fornuftig utnyttelse av en kommunal leilighet?

— Vi kan dessverre ikke svare på dette spørsmålet fordi enhetslederen er borte og ikke tilbake før mandag, blir det opplyst ved Enhet for bolig- og tjenestetildeling i Kristiansand kommune.

Nødvendig med oppfølging

— Slik jeg får saken fremstilt, vil jeg oppfordre kommunen og politiet til å etablere et tverrfaglig team som kan gi denne 33-åringen hjelp. Han gir store utfordringer, men samfunnet skal skjermes for slik form for kriminalitet. Derfor er det viktig at han får hjelp fra flere etater, fordi 33-åringen tilsynelatende har et sammensatt behov.

Det sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap), medlem av justiskomiteen.

— Samtidig må jeg understreke at 33-åringen som kvoteflyktning har de samme krav på help som andre borgere.