LOKALT OG LEKKERT: Mange lokale produkter, fra syltetøy til oster og gårdsegg, i disken. Foto: Jostein Blokhus
FINT: - Voldsomt fint at hun har satt i gang med denne kaféen, synes Kåre Mushom. Til høyre Elisabeth Bårdsen. Foto: Jostein Blokhus
CATERING: På grunn av all cateringen har Elisabeth Bårdsen begrenset åpningstidene på sin kafé til tre dager i uka.
PÅ GAMLESKOLEN: Nabostua er plassert i den tidligere sløydsalen på gamleskolen på Homstean. I dag er det grendehus. Foto: Jostein Blokhus

VENNESLA: — For et par uker siden oppdaget jeg på Facebook en kafé i Oslo med denne ordningen. Jeg syntes det var en morsom idé og startet opp med det selv. Responsen har vært kjempegod, sier Elisabeth Bårdsen.

På veggen henger det allerede en solid klynge kassalapper pålydende en kaffekopp som bare venter på å bli brukt. Til nå har det faktisk vært flere som spanderer enn som nytter seg av tilbudet.

— Ideen kommer opprinnelig fra Italia, og har spredt seg til en rekke land. Det har nok litt sammenheng med all arbeidsledigheten rundt om i Europa. Noen kvier seg kanskje for å benytte tilbudet, men jeg har en lav terskel. Er du minstepensjonist eller trygdet og har lite å rutte med, er du mer enn velkommen til en "spander-kopp", sier Elisabeth. Blant brukerne er frivillighetssentralen for Hægeland og Øvrebø som er innom med en turgruppe med ujevne mellomrom.

Fra dreiebenk til kaffemaskin

Det var i august i fjor Elisabeth satte i gang med sin kafé. Den ligger på en litt uventet plass, noen steinkast bak Jokeren på Homstean. I det gamle skolebygget, som forlengst er blitt grendehus, har hun installert seg i den fordums sløydsalen. Der dreiebenken engang sto, er kaffemaskinen plassert. Elisabeth har gått på barristakurs hos Norsk Kaffeinformasjon.

— Jeg kommer egentlig fra Kvås i Lyngdal, og det var kjærligheten som brakte meg hit, sier hun med et glimt i øyet. Hun er utdannet kokk og har hatt sin læretid på Rossfjord Strandhotell. Seinere har hun vært kokk både på danskeferja og i en barnehage. Nå satser hun for fullt på sin kafé. Riktig trivelig har det blitt i den gamle sløydsalen, med lokal kunst på veggene. for tiden er Anne Sørli fra Øvrebø og Michael Rieu fra Vågsbygd representert. Og tekstilkunstneren Torgunn Ilebekk, som har sine vevstoler i etasjen over, har en fargerik krok med tepper og duker. Sikkert til inspirasjon under strikkekaféene på Nabostua.

Satser på heimelaga

— Det er vel seks-sju år siden sist det var kafé her på Homstean, så folk virker takknemlige for tilbudet, sier hun. Ettersom Elisabeth også er opptatt med catering, er kafédriften begrenset til tre dager i uka pluss en søndag i måneden. Med seg i driften har hun to faste og to på tilkalling.

Menyen strekker seg fra "heimelaga supper etter gamle oppskrifter" og pasta med laks til vafler a la tante Marit på Kvås. Og i disken er alt fra "lynghonning fra Geirs bigård" til Hildes gårdsegg og hjemmelaget syltetøy. Og colombiansk kaffe fra Håkon Carlos på Tveit, der litt av overskuddet går til et barnehjem i hans gamle hjemland, et barnehjem der han selv vokste opp før han ble adoptert til Norge.

— Et veldig fint initiativ, denne kaféen, synes Kåre Mushom som er innom. En kafé skaper liv i bygda.