KRISTIANSAND: — Vi må jo mene alvor med julebyen. Nå har jeg gått og sett på disse grønne trærne i dagevis. Fine, men noe mangler. Det blir litt stusselig, sier Bjørnhild Mjøs.

Malin Mjøs Vidarsdottir og bestemor Bjørnhild Mjøs tok saken i egne hender og begynte å pynte ett av de 300 grønne juletrærne i Markens. Nå ber de hele byen gå sammen om å pynte trær. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

I stedet for å kritisere, fant hun ut at hun ville gjøre noe selv.

Lørdag ettermiddag kjøpte hun 20-30 små julekuler sammen med barnebarnet Malin Mjøs Vidarsdottir, og ringte avisen.

Ber om dugnad

— Nå pynter vi litt her på et tre på hjørnet av Markens og Henrik Wergelandsgate. Andre kan pynte andre steder. Sammen kan vi skape en fantastisk julestemning de neste dagene, sier Bjørnhild Mjøs.

Malin er enig. Også hun synes julebyen skal ha julepynt på trærne.

Malin og bestemor oppfordrer folk om å finne noen julekuler hjemme og dra til byen.

— Tenk for en tradisjon dette kan bli. Dra til byen med julepynt, putte penger i Frelsesarmeens gryte og ha en fin stund, sier Bjørnhild Mjøs.

Et par, tre tusen barnefamilier med fem, seks kuler hver. Det blir fort stemning av slikt, oppfordrer hun.

- Bare heng opp!

Egentlig har Bjørnhild Mjøs tatt seg til rette på andres eiendom, men Harald Andersen i Kvadraturforeningen, kommer ikke til å reagere mot det.

— Ingen fare. Jeg blir takknemlig av dette. Vi tenkte på lys, men det ville kollidert litt med lysene som henger over gaten. Vi har også vært litt bekymret for vind. Folk må bare henge opp. Dette er jo en morsom idè, sier han.

Andersen sier det er 300 trær rundt om i Markens og sidegater. Rundt stolper er flere trær bundet sammen. Han tenker det er rundt 100 punkter som kan pyntes.

Om to uker vet vi om Bjørghild Mjøs har funnet opp en helt ny kristiansandsk juletradisjon...