Streetmeet2b.jpg Foto: Tormod Flem Vegge
Streetmeet5.jpg Foto: Tormod Flem Vegge
Streetmeet3.jpg Foto: Tormod Flem Vegge
Streetmeet6.jpg Foto: Tormod Flem Vegge
Minnekortesje 3.jpg Foto: Torstein Øen
Minnekortesje 1.jpg Foto: Torstein Øen

SE VIDEO OG BILDESERIE ØVERST I SAKEN!

KRISTIANSAND: — Vi telte 450 biler i kortesjen. Da kom vi ut av tellinga, sier Douglas Smith til Fædrelandsvennen.

Fra venstre: Nils Harald Finstad (39), Michael Olsen (23), som er i styret i Streetmeet på Sørlandet og Douglas Smith (24), leder for Streetmeet på Sørlandet. De tre pådrivere bak det organiserte rånemiljøet på Sørlandet.

Smith leder gatebilklubben Streetmeet på Sørlandet. Klubben organiserte søndag kveld en bilkortesje til minne om filmstjernen Paul Walker og kameraten hans Roger Rodas, som omkom i ei trafikkulykke forrige helg.

Over 800 personer ga beskjed om at de ønsket å delta på arrangementet via Facebook. Smith tippet i forkant av bilkortesjen at 3-400 rånere kom til å møte opp.

— Det har kommet folk helt fra Horten og Stavanger for delta i kortesjen, forteller han.

Gjennom Kristiansand

Bilkortesjen startet ved Biltema i Sørlandsparken klokka 18.30. To biler med gule varsellys kjørte først i kortesjen. Flere hundre biler tok ei runde rundt Avenyen, for å organisere seg i ei rekke.

Streetmeet5.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

Med nødblinkene på, kjørte rånerne til sentrum av Kristiansand via Lund, før kortesjen snudde og kjørte tilbake igjen til Sørlandsparken. Da de siste bilene i rekken var på toppen av Narviksbakken, passerte de første bilene i kortesjen i motsatt kjærefelt — på vei tilbake til Sørlandsparken.

Til og med en av Nettbuss Sør sine rutebusser havnet i kortesjen. Sjåføren slo på nødblinken og tok del i markeringen.

Tilbake i Sørlandsparken ble det gjennomført en minnehøytidelighet søndag kveld, blant annet med ett minutts stillhet.

Filmstjerne

Forrige helg omkom Paul Walker og Roger Rodas i ei trafikkulykke i California. Paul Walker var kjent fra "The Fast and the Furious"-filmene.

Paul Walker var best kjent fra filmserien "The Fast and the Furious" Foto: Andrew Medichini

— Paul Walker er et ikon for mange av dem som driver med bilsport. Han er en legende, og mange har blitt interessert i bilsport etter å ha sett filmene hvor han har spilt, understreker Douglas Smith.

— Han er et forbilde for de fleste av oss som driver med motorsport, skyter Michael Olsen inn. Han er med i styret i Streetmeet på Sørlandet.

- Hander om å vise støtte

Nils Harald Finstad (39) har vært en pådriver for å få etablert et organisert gatebilmiljø på Sørlandet gjennom en årrekke.

— Det er fantastisk at Streetmeet har klart å mobilisere så mange. Dette arrangementet handler om å vise støtte til familien til Paul Walker og Roger Rodas, sier Finstad.

- Blir sett ned på

Douglas Smith mener at rånemiljøet på Sørlandet blir sett ned på, og at dagens arrangement er et bevis på at miljøet er mer seriøst enn mange tror.

— De siste fem-seks årene har Streetmeet fått gjennomslag for sine saker hos politikerne. Vi har blant annet jobbet for å etablere en lukket bane på Gullknapp i Froland, slik at vi kan møtes for å teste bilene våre, forteller han.

- Men rånerne er vel også kjent for å trykke litt ekstra på gassen til vanlig?

— Det er alltid noen av dem, men alle må ikke kjemmes alle under en kam.

Innvilget søknad

Streetmeet søkte i forkant av arrangementet Agder politidistrikt om tillatelse til å gjennomføre kortesjen.

— Vi ordner det slik at lyskryssene som kortesjen passerer kobles ut, forteller Yngvar Aas, leder for trafikkseksjonen ved Kristiansand politistasjon.

— Streetmeet har lovet at de skal kjøre pent og pyntelig, med respekt for trafikkreglene, uten noen form for burning og slike ting, fortsetter han.

Ifølge Aas er det vanlig praksis at politiet legger til rette for bilkortesjer, når arrangrøren søkes om tillatelse.

Grisekjørte

Rundt klokka 21.00 søndag, meldte Agder politidistrikt om at 20-30 biler "grisekjørte" på et område ved Travparken.

— I dag oppdaget vi en noen biler som spant og herjet, i forbindele med kortesjen tidligere i kveld. Vi fikk stoppet aktiviteten umiddelbart, kommenterer Douglas Smith.