LUT: Fylkesmannens folk og representanter for vegvesenet og Agder OPS betrakter bassenget som ved hjelp av lut skiller ut noe av aluminiumen før vannet går videre i Stordalsbekken og ut i Kaldvellfjorden. Foto: Jostein Blokhus
PÅ GAUPEMYR: Mye arbeid gjenstår på Gaupemyr før de sulfidholdige massene er forsvarlig tildekket. Vi ser administrerende direktør i Agder OPS Vegselskap Jan Walle, fylkesmiljøvernsjef Jan Atle Knutsen, senioringeniør hos fylkesmannen Veronica Skjævestad og seniorrådgiver hos fylkesmannen Bjørn Stokke. Foto: Jostein Blokhus

LILLESAND : — Vi har hatt en god dialog med Statens vegvesen om dette veianlegget. Men vi har vært enige om et tidspunkt da alt skulle være i orden. Og som vegvesenets folk sier, var dette et raust tidspunkt. Og da er vi svært forbauset over at vi kan komme hit i dag og se at tildekkingen som skulle ha vært på plass innen 1. juli og vannbehandlingsanlegget som gjør at aluminiumsnivåene kryper ned på et forsvarlig nivå ikke er på plass, sier fylkesmiljøvernsjef Jan Atle Knutsen.

Han var på befaring i Lillesand i går og så et lutanlegg i innkjøringsfasen og steinmassene på Gaupemyr der mye tildekking gjenstår.

— Jeg ønsker ikke å kommentere hvem sin feil dette er. Det er mange aktører her, og vi har alle hver vår rolle.

— Men har man fra fylkesmannens side vært litt for passive? Burde dere ha oppdaget dette tidligere?

— Vi kan godt anklages, jeg skjønner hvis folk har vært utålmodige. Men det er viktig å jobbe forsvarlig med så vanskelige problemstillinger. Og fra fylkesmannen må jo vi ha dokumentasjon for de avgjørelsene vi gjør. Vi må være grundige og faglige.

— Vegvesenet fikk en frist til 1. juli til å få aluminiumen som renner ned Storbekken og i Kaldvellfjorden ned på maksimum 600 mikrogram?

— Nå er vi her for å se på status. Vi må se hvor langt de er kommet og hvilke tall de legger fram. Og så vil vi veldig kjapt komme med en tilbakemelding. Om det blir forlenget frist eller forhøyete grenser ønsker jeg ikke å kommentere nå.

— Ja, hvordan er inntrykket?

— Inntrykket er at de har kommet i gang, men at de er langt unna der vi ønsker de skulle være. Uansett må vi huske på at alt dette er svært komplisert. Det er en million kubikkmeter sulfidholdig stein som ligger bak oss her nå, sier Knutsen peker oppover mot Gaupemyr.

- Kommunen må ta sitt ansvar

— Lillesand inngikk en avtale om tildekking av deponiet på Gaupemyr med Statens Vegvesen for et år siden. Og det skulle være ferdig 1. juni. Vi bare konstaterer at det blir ferdig mye seinere. Så kommunen må ta sitt ansvar i forhold til at vi er litt forsinket, sier Jan Walle, administrerende direktør i Agder OPS.

— Nå skal området være tildekket 15. august, tror du kommunen rekker det?

— Det som skal være tildekket 15. august, er fra ASKO-bygget til Stordalen. Den andre biten, fra ASKO og vestover, skal være ferdig 15. oktober etter det entreprenøren har fortalt meg.

— Fungerer lutanlegget her i Stordalen greit nå?

— Systemet fungerer, men vi må justere mekanikken. Vi tilsetter lut i forhold til hvilken pH som vi får på det rensete vannet. I løpet av noen dager håper vi at vi skal ha kommet vesentlig lenger enn i dag.

— Hvordan vil vannet i fjorden være om et års tid?

— Jeg er ingen spåmann! Men det rapporten til Rådgivende biologer sier er at forurensningen fra Stordalsbekken har et begrenset omfang. Det er så mange andre forurensningskilder. Vi kan ikke bare ha fokus på Stordalsbekken, Blant annet kommer det en bekk ut fra et boligfelt like bortenfor her, som er kraftig forurenset og som ikke renses. I tillegg kommer det bidrag fra Kaldvellelva. Så det er mange årsaker til den tilstanden denne fjorden har.