KINSHASA/OSLO: Dette melderNRK.

French (31) fikk tidligere på dagen beskjed av kongolesiske politi om at han ikke lenger er mistenkt for å ha hatt noe med Molands død å gjøre.

Obduksjonsrapporten etter Molands død ble lagt fram i Kinshasa i Kongo onsdag ettermiddag.

– Det er fremdeles noen undersøkelser som ikke er ferdig analysert. Med mindre det dukker opp nye opplysninger er konklusjonen klar: alt tyder på at Moland tok sitt eget liv, sa etterforskningslederen, general Tim Mukutu, på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscellen av Joshua French søndag 18. august. Få dager etter ble det kjent at French var mistenkt i saken. Han har hele tiden avvist at han har noe å gjøre med dødsfallet.

Kripos har bistått

French og Moland delte fengselscelle i Kongo i fire og halvt år. Lokalt politi har stått for etterforskningen etter nordmannens død. Norske Kripos har bistått med rettsmedisiner, kriminaltekniker og to taktiske etterforskere.

Militærpolitiet i Kinshasa fikk overlevert obduksjonsrapporten mandag. Norske og kongolesiske obdusenter har utarbeidet rapporten sammen. Det var ingen uenighet mellom den norske overlegen Arne Stray Pedersen og hans kongolesiske kollega.

Hjemsendelsen

Utenriksdepartementets utsendinger har hele tiden arbeidet parallelt med Kripos, men med andre oppgaver.

Arbeidet med å få Molands båre sendt hjem til Norge er påbegynt uavhengig av politietterforskningen etter dødsfallet. Det har også vært samtaler rundt situasjonen til French og hvorvidt det er mulig å få i stand en avtale om soningsoverføring eller benådning av nordmannen.

Moren til Joshua French er glad for at sønnen er utenfor mistanke. Tirsdag besøkte hun på nytt sin sønn i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

– Nå settes alt inn på en diplomatisk løsning for å få French hjem, sa hans advokat Marius Graasvold til NTB tirsdag kveld.

– Vi vil i alle tilfeller fortsette arbeidet for å få til en løsning for French, sier departementets kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.