ARENDAL: Dommen mot de to ble avsagt av Aust-Agder tingrett i dag.

— Jeg ser at begge er dømt for forsettlig drap. Det er jeg fornøyd med. Etter å ha lest gjennom dommen vil jeg gi min innstilling til Riksadvokaten når det gjelder en eventuell anke, sier statsadvokat Jostein Johannessen til Fædrelandsvennen.

Da saken gikk for retten ba han om 17 års fengsel for begge de tiltalte.

Frykt og dødsangst

Hovedmannen, en 40-åring fra Arendal, er dømt til 15 års fengsel for drapet. 47-åringen fra Froland ble dømt til 12 års fengsel. Ifølge Aust-Agder tingrett foreligger det særdeles skjerpende omstendigheter, noe som har hatt betydning i straffeutmålingen.

"Særlig skjerpende er måten drapet ble begått på, tidsforløpet og den frykt, dødsangst og avmakt Gjeruldsen må ha følt stadig sterkere utover i hendelsesforløpet", skriver tingrettsdommer Leif Petter Trannum i dommen.

De tiltalte er også dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til hver av Gjeruldsens to barn.

Nektet straffskyld

Begge nektet straffskyld for drap da saken ble behandlet i Aust-Agder tingrett i midten av mai.

40-åringen fortalte at han ikke hadde til hensikt å drepe Gjeruldsen og hevdet at 42-åringen var i live da han forlot boligen.

Han erkjente straffskyld for legemsbeskadigelse med døden til følge, men ikke for forsettlig drap. Aust-Agder tingrett har derimot kommet frem til at 40-åringen må ha sett det som overveiende sannsynlig at Gjeruldsen ville dø og dermed er skyldig i forsettlig drap.

47-åringen erkjente å ha vært til stede, men nektet for å ha deltatt i voldshandlingene. 47-åringens forsvarer ga i sin prosedyre uttrykk for at enhver fellende dom ville bli anket til lagmannsretten.

Innkreving av gjeld

Motivet for drapet skal ha vært en gjeld på 60.000 kroner. Ifølge de tiltalte skal Gjeruldsen dagen før drapet ha gått med på å gi dem to gamle biler og en vedkløyve som oppgjør. Da de kom tilbake til Nævisdal midt på natten var de to bilene borte.

Etter å ha ramponert en annen bil tok de seg inn i boligen, hvor Gjeruldsen ble utsatt for grove voldshandlinger. Han ble senere funnet død med en lastestropp festet rundt halsen.