KRISTIANSAND: — Min reaksjon på dette er at vi forholder oss til det vedtaket som retten har fattet om to nye sakkyndige i saken. Det er rettens beslutning og det forholder vi oss til. Utover det har vi ikke noen kommentar, sier leder for den nasjonale støttegruppa for de pårørende, Trond H. Blattmann til Fædrelandsvennen.

Fredag ettermiddag oppnevnte Oslo tingrett to nye sakkyndige til å vurdere terrorsiktede Anders Behring Breivik. De sakkyndige er Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg og Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar.

— Uvanlig avgjørelse

Blattmann kommenterer likevel oppnevningen slik:

— Det er en uvanlig avgjørelse, men det betyr at vi får en kvalitetssikring av vurderingen av personen. Så vil debatten om hans tilregnelighet pågå helt til dommen faller, sier Blattmann og peker på det trøkket støttegruppen og de pårørende har opplevd i tiden etter 22. juli.

— Vi har opplevd et trøkk siden 22. juli som ikke er blitt noe mindre, så jeg tror ikke at det blir noe mindre trøkk på denne problemstillingen fram til saken er avgjort.

— Vil en ny vurdering bidra til å fjerne den tvilen og debatten som har oppstått i etterkant av første rapport?

— Det vet jeg ikke noe om. Det avhenger av hvilken konklusjon de kommer fram til. Uansett er det dommeren som har det siste ordet i denne saken, uansett hvor mange rapporter som blir lagt på bordet, sier han.

Den nye oppnevningen kommer etter kritikk av den opprinnelige sakkyndigrapporten fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. Deres rapport, som kom i november i fjor, konkluderte med at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) var psykotisk da han utførte terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli, og at han derfor ikke er strafferettslig tilregnelig.

Har ikke vurdert kritikken

En gruppe av de oppnevnte bistandsadvokatene i saken krevde forrige uke en ny rapport på vegne av sine klienter.

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen viste blant annet til den offentlige kritikken av den foreliggende rapporten da hun forklarte hvorfor retten har bedt om en ny vurdering av Breivik.

Terje Tørrisen og Agnar Aspaas er i Oslo tingrett oppnevnt som nye sakkyndige til å vurdere terrorsiktede Anders Behring Breivik.

— Retten har ikke selv hatt grunnlag for å vurdere denne kritikken. Omstendighetene taler for å la uavhengige sakkyndige foreta en ny utredning av siktedes tilregnelighet, leste Arntzen opp fra rettens vurdering. I tillegg viste hun til at helsepersonell ved Ila fengsel ikke har sett tegn på at Breivik skal være psykotisk.Arntzen understreker at den nye vurderingen vil bli gjort på bakgrunn av det samlede bevismaterialet.

Spesiell og alvorlig

Retten har anledning til å be om en ny vurdering for «å få saken fullstendig opplyst», som det står i straffeprosessloven. Dette gjøres likevel kun i unntakstilfeller.

– Denne sakens helt spesielle og særdeles alvorlige karakter tilsier at tilregnelighetsspørsmålet bør utredes nærmere.

På spørsmål om dette er et signal om at den opprinnelige rapporten ikke er god nok, er Arntzen klokkeklar: Nei.

Hun vil heller ikke si noe om hvordan de to rapportene vil bli vurdert opp mot hverandre, men sier at det er noe retten vil ta stilling til under hovedforhandlingene som starter i april.

Mandatet kommer senere

Ifølge VG vil de nye rettspsykiaterne få et noe annerledes mandat enn det som ble gitt til Synne Sørheim og Torgeir Husby. De nye sakkyndige skal blant annet se etter andre fysiske eller psykiske lidelser som kan forklare siktedes fungering. De skal også se etter sammenhenger mellom manifestet og hans handlinger.

Dette ble ikke tatt opp spesielt i rettens begrunnelse fredag, men Arntzen sa at mandatet og tidsfristen for de nye sakkyndige «vil bli fastsatt særskilt».

Breivik har imidlertid uttalt at han ikke vil underkaste seg en ny, rettspsykiatrisk vurdering.