KRISTIANSAND: Atle Hamre har varslet søksmål mot Gjenopptakelseskommisjonen for ikke å ha fått saken sin vurdert da kommisjonen avslo gjenopptakelse. For i kommisjonens vurdering var det ifølge Hamres advokat ikke spor av de avgjørende bevisene.

Før jul vurderte Gjenopptakelseskommisjonen begjæringen til Atle Hamre om å få ta opp straffesaken hans på nytt. Hamre mener han ble utsatt for et justismord, da han ble dømt til fire års fengsel for å ha deltatt i utpressingen av kristiansandsinvestoren Trond Willy Wilhelmsen.

— Farse

— Dette har utviklet seg til å bli en farse. Kommisjonen kan bare glemme å få se på denne saken på nytt. De bør holde seg langt unna dokumentene til Hamre, sier hans forsvarer Nils Christian Nordhus, som sier han for ordens skyld har skrevet til kommisjonen og gjort oppmerksom på at Atle Hamre har varslet søksmål mot kommisjonen, ikke klaget.- Men kommisjonen har full anledning til å ta saken opp til ny vurdering på egen hånd, hvis kommisjonen vil omgjøre sitt vedtak, sier Nordhus,

Bevisene vekk

Hamre er nå løslatt på prøve etter at dommen falt i 2008. Det siste året har Hamre og hans forsvarer jobbet for å samle bevis til å få saken gjenopptatt.

Men i kommisjonens vedtak før jul, fant altså verken Hamre eller forsvareren spor etter de nye bevisene de hadde presentert for kommisjonen. Bevis de mener skal gi grunnlag for å gjenoppta straffesaken.

— Jeg synes det er veldig spesielt at kommisjonen henvender seg slik til oss. Men de ønsker vel å slippe en fellende dom i tingretten, sier Nils Christian Nordhus.- Hvordan oppfatter du brevet fra kommisjonen?

— Jeg oppfatter det som en erkjennelse av skyld. At de vet at deres eget vedtak er ugyldig, og at de får en fellende dom i tingretten. Nå forsøker de å skjule sine egne feil og ugyldige vedtak. Og inviterer Hamre til å hjelpe dem med dette. Jeg synes det er utrolig frekt, sier Nordhus.

Inhabil

— Det er ytterst sjeldent slik ting forekommer, at forvaltningen ber en part klage på behandlingen deres. De innrømmer ikke at de har gjort feil, men sier rett ut at saken skal behandles på nytt, sier Nordhus.

Han ser det som en selvfølge at det opprettes en settekommisjon til å behandle Hamre-saken på nytt.

— Kommisjonen er etter min mening inhabil. De har nettopp behandlet saken. De har gjort så alvorlige feil, og fått så sterk kritikk, at Hamre ikke kan ha tillit til at han får en rettferdig behandling.

Høyesterett

— Hva forventer du å få ut av søksmål til tingretten?

— Det viktigste er at Hamre får gjenopptatt saken sin. Men det er omstridt om domstolen kan overstyre kommisjonenens konkrete bevisvurdering. Det vil vi få avklart når Høyesterett i plenum tar stilling til Viggo Kristiansens gjenopptakelsessak. Hvis Høyesterett mener domstolene har slik kompetanse, så kan tingretten komme til at vilkårene for gjenåpning er oppfylt for Atle Hamre, sier Nordhus.

— Hvis Høyesterett sier nei, vil det kun være kommisjonen som kan gjenåpne saker. Og da vil tingretten for Hamre sin del måtte nøye seg med å si at kommisjonens vedtak ikke er gyldig, og at kommisjonen selv må ta saken opp på nytt. Så må det opprettes en settekommisjon, ettersom de er inhabil, sier Nordhus.