KRISTIANSAND: — Det er en klart økende tendens til at kvinner går til private, og det er økende etterspørsel etter ultralyd før 12. svangerskapsuke, sier gynekolog Odrun Kleggetveit som er varamedlem i styret i Norsk gynekologisk forening.

Hun jobber ved Elvebredden gynekologisenter i Kristiansand, som tilbyr tidlig ultralyd.

Seksjonsoverlege Bente Maltby ved føde- og barselavdelingen ved Sørlandet sykehus bekrefter det samme inntrykket.

Oftere

— Vi får stadig flere spørsmål fra kvinner som ønsker hyppigere ultralyd enn det vi tilbyr, sier Maltby.

UTDATERT: -Dagens bioteknologilov passer ikke til dagens virkelighet, sier seksjonsoverlege Bente Maltby ved Sørlandet sykehus Foto: Lars Hoen

I det offentlige helsevesenet får kvinner i Norge tilbud om ultralyd en gang, det er rundt uke 18 i svangerskapet. Tyskland har tre undersøkelser, i uke 10, 20 og 30. Danmark har to; kombinert tidlig ultralyd og blodprøve omkring uke 12 og rutineundersøkelse i uke 20. I Sverige tilbys noen kvinner ekstra undersøkelse i uke 32 i tillegg til rutineundersøkelse i uke 18, og det diskuteres å innføre ultralyd i uke 12. ## Downs syndrom

For å få tidlig ultralyd med sjekk av om fosteret har kromosomfeil (Downs syndrom), må fastlege henvise etter kriterier fastsatt i bioteknologiloven. Alle kvinner som er 38 år og eldre får tilbudet, samt de som har fått barn tidligere med Downs syndrom. Hvis ikke disse kriteriene oppfylles, har ikke helsepersonell lov til å se etter tegn på Downs syndrom, som for eksempel nakkefold på fosteret.

Både Ap og Sv går inn for at det offentlige helsevesen skal tilby tidlig ultralyd. Partiene har møtt mye motstand og argumentene har gått blant annet på at man da legger til rette for et "sorteringssamfunn". For hvis fosteret har Downs syndrom og det oppdages før 12 svangerskapsuke, kan kvinnen selv avgjøre om hun vil ta abort. Etter 12. uke må saken vurderes av en nemnd.

Ikke lov

Men med private ultralydklinikker er det blitt mer og mer vanlig at gravide ber om at fosteret sjekkes for indikasjoner på Downs syndrom, selv om private klinikker ikke har lov til det. Dersom det oppdages blir indikasjonen sendt til Oslo universitetssykehus, som har lov til å konstatere om det er Downs syndrom.

— Loven sier at universitetssykehuset ikke skal lete etter Downs syndrom hvis ikke de lovfestede kriteriene er oppfylt, men dette blir ofte omgått, sier Maltby.

Hun mener forslaget om at det offentlige skal tilby tidlig ultralyd ikke bør vedtas.

— Det er ingen medisinske grunner til å gjøre det. Og om det blir gjennomført vil sykehusene få masse ekstraarbeid som vil gå på bekostning av andre oppgaver dersom man ikke sørger for betydelige tilleggsbevilgninger, sier Maltby. Hun mener kvinner som ønsker tidlig ultralyd, skal få kjøpe seg det av private, og ikke belaste det offentlige helsevesenet med det.

Passer ikke

— Dagens bioteknologilov passer ikke til dagens virkelighet. Både fordi man kan kjøpe tidlig ultralyd privat, og fordi det nå er kommet en blodprøve som avdekker kromosomfeil med større presisjon enn både ultralyd og fosterdiagnostikk, sier Maltby.