Krangler dere om penger, er risikoen for at dere blir skilt større enn om dere er uenige om andre temaer.

Det er konklusjonen i en amerikansk undersøkelse, skriver forskning.no.

I en stor befolkningsundersøkelse har forskere spurt 4500 par om hva de krangler om – og sett hva folk som skiller seg er mest uenige om.

Resultatet var entydig: krangler om økonomi er et minefelt.

Skjer blant alle

Ifølge forskningsnettstedet viser undersøkelsen at par som kranglet om økonomi nesten hver dag hadde rundt 70 prosent større risiko for å bli skilt enn ektepar som aldri kjeklet om penger.

Krangler om penger er den viktigste faktoren som forutsier skilsmisse fordi de skjer i alle lag

– Vi kontrollerte for inntekt, gjeld og formue, og resultatene viste at det ikke har noe å si hvor mye du tjener eller hvor rik du er. Krangler om penger er den viktigste faktoren som forutsier skilsmisse fordi de skjer i alle lag, sier Sonya Britt, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Forskerne så også på fire andre krangletemaer: sex, om plikter i hjemmet, om hvor mye tid paret tilbringer sammen og svigerforeldre.

Penger – og sex

Sonya Britt mener at kranglene om penger skiller seg fra andre temaer i form av hissigere ordbruk og sterkere følelser, skriver forskning.no.

— Kranglene er mer intense, man bruker sterkere språk mot hverandre og kranglene varer lenger. Dessuten tar det lenger tid å glemme den, sier Britt i pressemeldingen.

For mennene var det bare krangling om penger som kunne forutsi skilsmisse. For kvinnene var det imidlertid også en statistisk sammenheng mellom krangling om sex og ekteskapsbrudd, skriver forskningsnettstedet.

Redd ekteskapet på 20 minutter

Lev lenge med god make

Dødelig virus for forholdet

Familieterapeut Solveig Vennesland mener at de amerikanske funnene ikke nødvendigvis kan overføres direkte til norske forhold.

— Jeg er usikker på om pengekrangler er hovedårsaken til at norske par skiller seg. Derimot tror jeg at mye krangling i seg selv er et dødelig virus for nærhet og lidenskap, sier hun til oss.

Vennesland tror like ofte folk går fra hverandre på grunn av uenighet om husarbeid og hvordan partneren prioriterer tiden sin. Det betyr ikke at penger er uvesentlig.

Pengelandet Norge

— Vi bor i et likestillingsland og et pengeland, så økonomi er en kime til konflikt.

Er det én ting norske kvinner ikke kan fordra, så er det menn som surrer med penger

Vennesland sier at til tross for at vi er likestilte på mange måter, har mange av holdningene våre røtter i det hun kaller «bestemors tid».

— Er det én ting norske kvinner ikke kan fordra, så er det menn som surrer med penger. Min erfaring er at kvinner reagerer mer negativt på dette enn om det går andre veien, sier hun.

Spør rett ut

Familierådgiveren mener at mye kan forebygges ved å prate om penger tidlig i forholdet.

— Økonomi er noe av det viktigste å snakke om før man flytter sammen, for det går faktisk an å gjøre noe med pengebruken – i motsetning til dypere ting som personlighetstrekk.

Vennesland mener at vi finner ut mye om partnerens holdning til økonomi ved å stille noen enkle spørsmål.

— Hvor mye penger har du, og hva bruker du dem på? Får du svar på det, vet du mye, sier hun.

Samboere like god psykisk helse

Umulig å være "bare venner"

Krangler annerledes med alderen