AGDER: — Vi ønsker sterkere representasjon fra Arendal for å hindre at sykehuset svekkes mer framover, sier Geir Noraberg, overlege på medisinsk avdeling i Arendal - og listetopp.

Dette har fått to av dagens ansatterepresentanter i styret, Frode Gallefoss og Liv Hellen Skjold Rafoss fra henholdsvis Kristiansand og Flekkefjord, til å stille med motliste.

Egentlig skulle det bare være én liste, nemlig den som fagforeningene Fagforbundet, Norsk sykepleierforbund og Legeforeningen ble enige om. De har en avtale som innebærer at blant de fire ansatterepresentantene som skal velges, kommer det én fra Flekkefjord, én fra Arendal og to fra Kristiansand.

Ikke glade

På forhånd hadde legene ved sykehuset stemt over hvem som skulle representere dem, og det ble Viggo Lütcherath, som jobber i Kristiansand. Det var ikke arendalslegene glade for:

— Vi mener legerepresentanten må komme fra Arendal, sier Noraberg.

Antall ansatte ved sykehuset fordeler seg omtrent med 55 prosent i Kristiansand, 35 prosent i Arendal og 15 prosent i Flekkefjord.

Skjold Rafoss sier til Fædrelandsvennen at hun og Gallefoss var helt fornøyd med listen til organisasjonene. Men da de i forrige uke fikk rede på at Arendal stilte med egen liste med bare representanter fra Arendal, måtte de aksjonere.

Mistet

— Hvis ikke vi hadde reagert, hadde vi risikert at Flekkefjord hadde mistet sin representant og at Arendal hadde fått inn tre, sier Skjold Rafoss.

Så hun og Gallefoss har nå komponert en kompromissliste som kan gi Noraberg plass i styret, samtidig som at Flekkefjord får sin ene og Kristiansand sine to representanter.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har erklært 2013 til fredsåret på sykehuset. Da skulle arbeidet med "Kultur for helhet", altså fredsprosessen mellom Arendal og Kristiansand, endelig sluttføres. Men Noraberg virker ikke trygg på at dette skal skje:

Konflikter

— Det har vært ulike konflikter og kamper for sykehuset i Arendal, og nå synes vi det var på tide både å få en lege fra Arendal og kanskje også to styrerepresentanter, sier Noraberg.

Han peker på viktigheten av at sykehuset i Arendal beholder akuttfunksjonen, og at det opprettholdes et likeverdig sykehustilbud i Arendal.

- Er dette et uttrykk for at det ikke er "Kultur for helhet" ved sykehuset?

— Mange prosesser har ført til at vi i Arendal blir svekket, men jeg synes ikke det er riktig å trekke inn "Kultur for helhet", sier Noraberg.

- Uffameg

Når Fædrelandsvennen spør Skjold Rafoss om hva denne situasjonen sier om sykehusstriden, svarer hun:

— Uffameg, jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Men det er i hvert fall viktig at Kristiansand som det største sykehuset skal være representert med to.

Valgstyrets nestleder, Torhild Førsund Skaiaa, synes det er synd at ikke de ansatte kan enes som en valgliste. Hun mener fagforeningenes liste ivaretok ansattes hensyn for sykehuset i sin helhet.

— Nå kan vi risikere enten at det ikke blir representant fra et av sykehusene, eller at for eksempel Fagforbundets representant ikke blir valgt. Det ville være synd, så mange medlemmer som de har, sier Førsund Skaiå.

I hele Helse Sør-Øst er det bare to andre sykehus hvor det ikke stilles med bare en valgliste.

To valglister forrige gang

For to år siden var det to valglister. Da hadde fagforeningene lagt fram en organisasjonsliste som innebar at Arendal ville få to representanter, Kristiansand to representanter, og ingen fra Flekkefjord.Liv Hellen Skjold Rafoss fra Flekkefjord og Frode Gallefoss fra Kristiansand aksjonerte også da med en liste, mens det ikke kom noen fra Arendal.

Resultatet av valget i 2011 ble at Kristiansand fikk to, Flekkefjord én og Arendal én representant. Nærmere 8000 ansatte i de tre byene kan stemme ved valget, som skal foregå elektronisk over flere dager, men være ferdig 11. mars.