KRISTIANSAND: I 2010 engasjerte helse— og sosialdirektøren et konsulentfirma til å utrede konsekvensene av å overføre ansvaret for deler av barnevernstjenesten fra helse- og sosialsektoren til oppvekstsektoren. Utredningen, som behandles i oppvekststyret tirsdag til uka, viser at helse- og sosialsektoren mener de skal beholde barna, mens oppvekstsektoren vil overta dem.

RÅDMANN Tor Sommerseth anbefaler ikke at barnverntjenester skal overføres fra helse- og sosialsektoren til oppvekstsektoren. Foto: tore-andré baardsen

Rådmann Tor Sommerseth skjærer gjennom og anbefaler at helse— og sosialsektoren beholder ansvaret. Et hovedargument er at samarbeidet både internt i oppvekstsektoren og mellom de to sektorene er så dårlig at en slik løsning ikke vil være til beste for barna.Det er lederen av oppvekststyret, Mette Fimreite Roth (H), helt uenig i:

UENIG: Men leder av oppvekststyret, Mette Fimreite Roth (H) er uenig med dem begge og vil at oppvekstsektoren skal overta barna. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg har vært i kontakt med åtte av de ti store kommunene i Norge, og alle har organisert deler av barneverntjenesten i oppvekstsektoren. Så slik jeg ser det i dag, er jeg ikke i tvil; vi må se hele oppvekstløpet under ett og overføre deler av barnevernsoppgavene til oppvekstsektoren, sier Fimreite Roth. Dermed går hun, som er en del av flertallskoalisajonen i bystyret, i direkte konflikt med både rådmann Sommerseth og helse- og sosialdirektør Lars Dahlen. Hun understreker at hun holder muligheten åpen for å justere standpunktet i oppvekststyret tirsdag. - Visste du om samarbeidsproblemene i oppvekstsektoren?

— Nei, det visste jeg ikke, og det er jo slett ikke hyggelig. Men det er indre anliggende i sektoren som vi politikere ikke har råderett med, sier hun.

Det er bare rundt fire prosent av alle barn mellom 0 og 23 år som trenger hjelp fra barnevernet. Så selv om oppvekstsektoren i dag har ansvar for barnehager og skoler til barna, blir fire prosent en liten andel, påpeker Sommerseth. Dessuten frykter rådmannen at barnevernsoppgaver vil sluke for mye energi og kapasitet om de blir lagt til oppvekstsektoren.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen er enig med Sommerseth og vil beholde barna hos seg. Foto: Reidar Kollstad

Dahlen og oppvekstdirektør Arild Rekve får en klar formaning fra Sommerseth: " ...det er klare utfordringer i samarbeidet mellom tjenestene. Rådmannen vil derfor pålegge direktørene å gjennomføre en rekke forbedringer i samarbeidet."— Det er sjelden rådmannen er så streng at han pålegger direktørene noe, sier Fimreite Roth.

Hun påpeker også at konsulentfirmaet i sin rapport ikke har lagt vekt på hva som er det beste for barna, men bare har sett på de rene organisatoriske spørsmålene.

Tirsdag kommer saken til behandling i oppvekststyret, og skal videre til kommunalutvalget for til slutt å bli avgjort i bystyret.