KRISTIANSAND: Gjennom valgkampen har Venstre kjempet for at Norge skal få en ny, borgerlig regjering. Men før den nye regjeringen er på plass, går Kristin Øygarden ut og oppfordrer folk til å skrive under et opprop mot den nye regjeringen.

Årsaken er at regjeringen vil at fastleger skal kunne nekte å henvise pasienter videre, hvis de ønsker abort, assistert befruktning eller hormonprevensjon.

Borgerlig politikk

— Var du forberedt på at dette kunne bli en konsekvens av en borgerlig regjering?

— He-he. Det er mange ting jeg er uenig i. Og jeg vet at KrF har dette i sitt program, sier Øygarden.

- Men var du forberedt på at dette kunne bli konsekvensen av en borgerlig regjering?

— Hva skal jeg svare på det. Jeg har ikke noen kommentar til det, sier Øygarden.

Viktigere med ny regjering

Hun forteller til Fædrelandsvennen at hun har tatt opp reservasjonsretten både på partiets landsmøte og årsmøte, og forteller med engasjement om kvinner i bygde-Norge som ikke bare kan bytte ut bygdas ene fastlege ved behov, hvis legen har reservert seg.

På Facebook skriver Øygarden at reservasjonsretten er viktigere enn gjeninnføringen av KRLE og legaliseringen av proffboksing til sammen.

- Hvor viktig er denne saken?

— Den er kjempeviktig for dem det gjelder. De er i en sårbar situasjon, sier Øygarden.

- Er saken så viktig at Venstre bør la være å støtte en ny, borgerlig regjering?

— Jeg vil ikke dra det så langt, sier hun.

- Så reservasjonsretten er ikke så viktig, etter din mening?

— Det er viktigere å få en borgerlig regjering, klart. Men jeg håper at de på sikt får en bedre løsning, sier hun.

Unntaket i avtalen

Da samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre skulle underskrives, reserverte Venstre seg på dette ene punktet:

"Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening."

Siden Høyre, Frp og KrF har flertall uten Venstre, valgte de tre partiene å lage en egen avtale på dette ene punktet, som den nye regjeringen kan få gjennomført straks regjeringen er på plass.

Oppropet

— Å ta abort er aldri et lett valg, og på mindre steder med bare én lege, vil dette kunne skape svært vanskelige situasjoner for jenta det gjelder. Jeg mener en fastlege må sette pasienten først! Signer hvis du er enig! skriver hun på Facebook.

— Dette er snakk om å fylle ut et skjema som henviser til abort, et lovlig inngrep i Norge. Dette må skje innenfor en gitt tidsramme, og det er slett ikke sikkert du har tid til å bytte fastlege. Å være uønsket gravid kan være tøft nok som det er, om ikke legen din skal være den som gnir det inn i det han nekter å hjelpe deg, skriver Øygard.

Hun forteller om Edland i Telemark, som kun har én lege, som er katolsk og ikke vil skrive ut prevensjon.

— Hvor skal streken settes, spør hun.

- Vi vil se flere slike saker fremover

Jon P. Knudsen Foto: Tore-Andr Baardsen

— Venstrefolk er individualister. Det blir ikke lett å holde dem samlet. Jeg tror vi kommer til å se mange slike saker fremover. Også i andre partier, for her er det byttet saker mot posisjoner. Da kommer det til å knirke i sammenføyningene. Minst for Høyre, mest for de tre andre. Vi kommer til å få flere liknende saker. Ikke minst i Frp, sier førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder. - Kommer Venstre-folkene til å angre på at de gikk inn i dette partnerskapet?

— Venstre har fått et par godbiter. Blant annet oljeboring, som er en stor sak for en del av dem. Men Venstre har tidligere skodd seg godt på å komme i regjering, og det er nok mange som hadde håpet at det skulle gå den veien. Tidligere har de kunnet skryte av en voldsom innflytelse i forhold til stemmetallet. Situasjonen de er i nå vil være mer krevende, sier Knudsen, som peker på tre utveier.

— Den nye regjeringen kan bli sittende perioden ut. Alternativt kan Venstre og KrF gå inn. Eller så kan det hele gå opp i liminga. Det er tre utganger her, og alle scenarioene er tenkelige, sier han.