Ordfører Tore Askildsen i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen
Ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: – Kristelig Folkeparti og Venstre har holdt det de lovet, nemlig å sikre Norge en ny ikke-sosialistisk regjering. Samtidig er det vist stor statsmannskunst, ved at det er inngått en forpliktende avtale som sikrer disse to partiene innflytelse på for dem viktige saker. Mitt parti ser blant annet ut til å ha fått gjennomslag for å styrke kristendommens plass i skolen, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand.

Overrasket

Fylkesvaraordfører Tore Westermoen (KrF) i Vest-Agder er overrasket over at de fire partiene ikke klarte å danne en regjering sammen. Personlig skulle han gjerne sett at KrF hadde blitt med i regjeringen.

– Nå tror jeg Høyre vil støte på problemer ved å sitte i regjering alene sammen med Frp, sier Westermoen.

– Jeg hadde helt klart håpet på en firepartiregjering, men har full respekt for og tiltro til at partiledelsen konkluderte som den gjorde, sier KrF-ordfører Bjørn Alfred Ropstad i Evje og Hornnes.

Godt fornøyd

KrF-ordfører Kjetil Torp i Vegårshei er imidlertid veldig godt fornøyd med at partiet ikke blir representert i en ny regjering.

– Det ville blitt en for stor slitasje på en regjering med alle fire partiene. Det blir også fint å få et storting som fungerer igjen, som ikke automatisk støtter alt regjeringen foreslår. Det blir imidlertid spennende å se hvor mye de fire partiene har forpliktet seg overfor hverandre i forkant, sier han.

Mindretallsregjering

KrF-ordfører Tore Askildsen i Mandal mener det er sunt for det parlamentariske systemet å få en mindretallsregjering.

– Jeg ser bare positivt på resultatet som er oppnådd, og tror partiet har oppnådd en god balanse mellom å bli involvert og få gjennomslag for saker, sier Tore Askildsen.

Varaordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) i Kvinesdal ser fram til å få et mer levende storting, og føler også at hans eget parti har fått gjennomslag for flere viktige hjertesaker i avtalen mellom de fire ikke-sosialistiske partiene.