Marion Glamsland Berntsen (40) og Bjarne Hauge Berntsen (43) har i løpet av fem år bygget opp matbutikken i Indre Årsnes til en av Norges beste nærmatbutikker. Foto: Torstein Øen
Sissel Karin Hals fra Merkur-programmet og handelskonsulent Roy Michaelsen gleder seg over at distriktsbutikkene i Agder klarer seg veldig bra. Butikkene er i stand til å fornye seg noe kundene liker. Foto: Jarle R. Martinsen

KVINESDAL/LILLESAND: Marion Glamsland Berntsen (40) og Bjarne Hauge Berntsen (43) driver en av Norges beste nærmatbutikker.

— Å drive butikk var tøffere enn jeg trodde. Det er veldig små marginer. Vår satsing er nok litt mot strømmen, sier Marion Glamsland Berntsen (40) til Fædrelandsvennen.

Hun og ektemannen overtok matbutikken i Indre Årsnes i Høvåg for fem år siden. Etter flere år med økt omsetning skal den nå bygges om for én million.

— Vi vil ikke miste sjelen. Vi ønsker at turistene fremdeles skal synes at det er litt spesielt å komme inn hit, sier Glamsland Berntsen.

Brev og blomster

Mandag ble butikken kåret til årets Merkur-butikk, etter en omsetningsøkning på 11,5 prosent i 2012. — Villigheten til å investere er nok hovedgrunnen til at vi fikk prisen, sier Glamsland Berntsen.

Butikken, som tilbyr posttjenester, apotekvarer og blomster, er et viktig samlingspunkt for fastboende i området. Nærmeste konkurrent ligger nå i Sørlandsparken.

Mange turister

Paret legger ikke skjul på at turistbesøket er avgjørende.

— Om sommeren har vi like mye besøk i løpet av én dag som vi har på én uke ellers i året.

Hun og ektemannen legger stor vekt på at butikken må ha et godt og variert utvalg gjennom hele året.

- Du må få med at vi tilbyr 252 typer øl i sommersesongen. Det skal bli enda flere. 458 typer er det som er mulig å få levert, sier Bjarne Berntsen.

Bygdebutikkene vokser

— At butikkene på bygda i Agder klarer seg så godt, er både overraskende og svært gledelig. Det forteller at de satser riktig samtidig som kundene skjønner at de må bruke dem for å bevare tilbudet, sier handelskonsulent Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør.

Tallene hans forteller at butikkene i indre Agder hadde en omsetningsøkning på 2,35 prosent til og med uke 44 i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Derimot går handelen i Mandal tilbake med 2,18 prosent i første halvår sammenlignet med i fjor og Kristiansand tilbake 0,17. Og i Søgne går det skikkelig tilbake: Minus seks prosent.

Bare Lyngdal av byene går oppover med 4,45 prosent. - Lyngdal satser offensiv og godt, sier Michaelsen som likevel mener varehus-byggingen ved E 39 i Lyngdal er en overetablering.

Kan søke tiskudd

Mest spennende innen varehandelen på Agder er derimot bygdebutikkene, som det finnes 67 av i landsdelen. Gjennom det statlige programmet Merkur kan bygdebutikkene søke om inntil 400.000 kroner i tilskudd. Så langt i 2013 er det utbetalt 2,6 millioner kroner på Agder i slike tilskudd.

— Butikkene bruker pengene til å ruste opp og tenke nytt, sier avdelingsleder i Merkur-programmet Sissel Karin Hals.

Kaffekrok

Butikkene bruker midlene blant annet til å ruste opp kjøle- og fryseanleggene sine. - Mange etablerer dessuten kaffekroker inne i butikken og skaper sosiale arena på bygdene, sier Michaelsen.

Andre får til et minibibliotek i lokalene som skaper trafikk, og post-i-butikk-konseptet er blitt en suksess ikke minst på bygdene.

Selger drivstoff

— Og de siste årene ser vi at flere butikker får drivstoffpumper på utsiden. Det har for eksempel skjedd på Åna-Sira, der det ikke harvært bensinsalg siden 1970-tallet. Nå selges det igjen drivstoff i bygda, og dermed er det ingen grunn til å måtte dra inn til byen for å handle, sier Michaelsen.

Han er varekonsulent gjennom Merkur-programmet, og bruker mye tid på å reise rundt i bygdene for å hjelpe handelsmennene. Men ikke minst møter han bygdefolket.

— Da er mitt viktigste budskap at de må støtte lokalbutikken. Over tid har jo både post, bank og gjerne skolene forsvunnet fra bygdene. Forsvinner også lokalbutikken blir det veldig vanskelig å opprettholde bosettingen, sier Michaelsen. Han mener kundene skjønner det og handler lokalt.

Samling

Fædrelandsvennen møter de to under en samling i Kvinesdal der butikkfolk fra bygdene møtes. - Mange er ensomme og trenges å møtes. Her får de råd og tips, og vi besøker butikker i nærområdet, forteller Hals.

Michaelsen er positiv til fremtiden for bygdebutikkene. De siste årene har det knapt vært lagt ned noen butikker.

— Da jeg begynte som konsulent i 1984 var det 534 butikker i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland. I dag er det 180 tilbake. Men de holder stand, ikke minst takket være bevisste kunder som vet at de må handle der, sier Michaelsen.