Kristiansand: — Dette er første gangen jeg opplever at en pleier har skadet en pasient, sier pasient- og verneombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg til Fædrelandsvennen.

Den 25. september i år ble den 87 år gamle kvinnen sendt til legevakten med underhudsblødninger i armen. Da pasienten var urolig, og motsatte seg pleie, brukte pleieren ved et omsorgssenter i Kristiansand makt for å få flyttet pasienten. Da tok hun så hardt tak i armen at 87-åringen fikk et hematom som ga underhudsblødninger. Kvinnen ble sendt til legevakt, og senere til sykehuset i Kristiansand for røntgen i frykt fro brudd. Røntgenbilden viste imidlertid ikke brudd.

For hardhendt

Nå ligger saken på pulten til Kristian Hagestad, fylkeslege i Vest-Agder.

— Det var riktig av Kristiansand kommune å melde saken inn til oss. Det skal ikke være slik at pleieutøvelse påfører pasienter skader, sier Hagestad.

Avdelingsleder ved sykehjemmet hadde samtale med brukeren to dager etter hendelsen, og ringte så tjenesteleder for å rapportere inn hendelsen. Tjenesteleder tok så kontakt med Fylkesmannen.

Etter samtale med andre sykepleiere, fikk tjenesteleder bekreftet at pleieren burde visst at pasienten var lett å avlede, og at så mye makt ikke var nødvendig å bruke.

Alvorlig

— Hadde det vært snakk om en yngre pasient, kunne hendelsen fått mindre alvorlig følge enn med en eldre og svekket pasient, sier Hagestad, som bekrefter at de ser alvorlig på hendelsen.

Kristiansand kommune skriver i den skriftlige advarselen til pleieren at " Blir det observert liknende episoder vil dette få konsekvenser for ditt arbeidsforhold i Kristiansand kommune."

— Vi ser alvorlig på hendelsen. Hadde vi ikke gjort det, ville den aldri havnet hos fylkeslegen, sier tjenesteleder i omsorgsentre vest i Kristiansand kommune, Kristin Hakli.

— Gamle mennesker er veldig skjøre, så man kan være uheldig og få en slik reaksjon. Men i dette tilfellet er vi ikke i tvil om at pleieren har vært for hardhendt.

Andre advarsel

Den aktuelle pleieren har nå mottatt sin andre skriftlige advarsel. Den første fikk hun for uprofesjonell legemiddelhåndtering, ifølge Hagestad.

Fylkeslegen skal nå gå gjennom saken for å se om dette skal få ytterligere konsekvenser for pleieren. Kristiansand kommune har sagt at dette ikke vil få andre konsekvenser enn en skriftlig advarsel. Hun er imidlertid fjernet fra avdelingen til pasienten hun skadet.

— Pleieren skal ikke ha noe med pasienten å gjøre mens saken behandles, sier Hakli.

Den aktuelle pleieren må nå gjennom fem timer med veiledning sammen med en annen sykepleier, der fokus vil være avledningsteknikk. Fylkeslege Hagestad har ikke vært i direkte kontakt med pleieren, men sier hun har beklaget hendelsen.

— Hun beklager at det ble som det ble, og at det på ingen som helst måte var meningen å skade pasienten, sier Hagestad.

Virksomhetsleder for omsorgsentrene i Kristiansand kommune, Anne Sofie Hellebø, vil ikke kommentere saken.

Burde varslet tidligere

De pårørende til den 87 år gamle kvinnen har reagert på at de ikke ble varslet før dagen etter om at deres mor og bestemor var blitt sendt på legevakten.

— Det er uheldig, og det har omsorgssenteret beklaget. De burde vært varslet samme dag, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Pasientens datter har sagt tydelig fra til Kristiansand kommune om at hun mener omsorgssenteret burde varslet pårørende tidligere.

— Vi involverer de pårørende på tidligst mulig tidspunkt. Men pasientens ve og vel kommer i første rekke. Pasientens datter mener vi burde sagt i fra tidligere, men vi opplever at det er veldig forskjellig når pårørende ønsker å få vite slike nyheter, sier tjenesteleder Kristin Hakli.

— Vil det ikke være naturlig å ringe pårørende med en gang?

— Ikke nødvendigvis. Det er veldig situasjonsavhengig.

Pleieren får fortsette

Avdelingsleder ved det aktuelle omsorgssenteret i Kristiansand har kommet fram til at det er forsvarlig at pleieren får fortsette i jobben etter hendelsen.

— Vi mener vi har fulgt våre prosedyrer, og mener vi har gjort det riktige. Pårørende har hele tiden vært med i prosessen, og er godt fornøyd med hvordan vi har håndtert saken, sier avdelingslederen.

— Dette er en vanskelig tid for pleieren også. Hun har lagt seg langflat og beklaget hendelsen. Hun sier dette ikke var intensjonen.

— Hvorfor tok det så lang tid før pårørende ble varslet?

— Hva lang tid betyr er jo gjerne individuelt. Dette skjedde ganske sent på kvelden, og de som håndterte saken var mest opptatt av å passe på brukeren.