FLASSER: Det er flere år siden Valle kirke ble malt, men penger finnes ikke. Foto: Jarle R. Martinsen
IKKE KLIPP: Ennå er det snøen som dominerer, men snart vil gresset vokse på kirkegårdene i Lindesnes. Nå vil det gå flere uker mellom hver gang det blir klippet. Foto: Jarle R. Martinsen

LINDESNES: – Det er veldig ille. Vi trenger minst 400.000 kroner i økte rammer, sier kirkeverge Siri Gjerdsjø Risdal.

Hun klarer ikke lenger å få budsjettet i hop, tvert i mot. Kommunen kuttet sine tilskudd med 90.000 kroner i år. Det skjer samtidig som med økte forsikrings-, lønns— og pensjonsutgifter på 280.000 kroner.

Nå står to av kommunens tre kirker i akutt fare for å bli stengt resten av vinteren – kanskje resten av året.

Vedlikeholdet av de samme kirkebyggene vil stanse opp og gressklipping i kirkegårdene reduseres til en gang i måneden.

Ikke råd

– Vi har heller ikke råd til vikarer for organist og kirkegårdsarbeider under ferieavviklingen, medgir Risdal.

Den svake økonomien i Lindesnes kommune gjør ikke situasjonen bedre. Kommunen er fortsatt på robek-listen, og ble tvunget til å innføre eiendomsskatt i fjor.

Økte utgifter

Det som har skapt de økonomiske utfordringene for kirken er først og fremst økte pensjonspremier på 100.000 kroner for det lille kirkekontoret med seks årsverk. I tillegg får kommunen svi for at kirkene ikke er sikret med sprinkleranlegg.

– Vi betaler 77.000 kroner året i forsikring for de tre kirkebyggene. Det er en økning på 44.000 kroner fra 2011, kun fordi det mangler sprinkleranlegg. Økningen skjer etter flere kirkebranner i Norge, forteller Risdal.

I Spangereid kirke må flere vinduer skiftes på grunn av råte. Alle kirkene må males.

– Jeg vet ikke hvordan vi skal få det til, sier kirkevergen.

Trasig for nyansatt prest

Nylig begynte den nye soknepresten, Rolf Martin Synnes, i Lindesnes. Selv om han står uten budsjettansvar, synes han det er trasig at det kan bli slutt på gudstjenester, vielser og begravelser i Spangereid og Vigmostad.

– Jeg ser at alle ansatte snur og vender på hver krone for å holde utgiftene nede, sier han.

Nå har kirkevergen bedt om et møte med kommunen som er pålagt, gjennom kirkeloven, å blant annet sørge for vedlikehold og drifting kirkene med et riktig antall ansatte.

– Regnestykket viser at vi trenger minst 350.000 kroner for å fortsette den meget nøkterne driften vi har i dag, sier Risdal.

Rådmann uten penger

Rådmann Rune Stokke kan ikke love noe som helst.

– Det er smalhans overalt. Vi må sette oss ned med de ansatte på kirkekontoret for å se på situasjonen. Men sånn over bordet har jeg nok ikke 350.000 kroner, kan han slå fast.

– Mange fellesråd sliter

Driftsdirektør ved Agder og Telemark bispedømme, Tormod Stene Hansen, bekrefter at fellesrådet i Lindesnes slett ikke er alene om å slite med elendige kommunebudsjett, blant annet på grunn av økte lønns- og pensjonsutgifter.

– Jeg har ikke full oversikt, men har fått flere tilbakemeldinger om at flere fellesråd har fått kuttet sine budsjett. Det er så bekymringsfullt at vi nå vil be alle prosti komme med en redegjørelse om situasjonen, sier Hansen.

Deretter vil bispedømmet ta dette opp med kirkedepartementet.

– Selv om det er kommunene som er ansvarlig for kirkebyggene, er det naturlig å orientere departementet, sier han.

Hansens inntrykk er at kommunene gjør hva de kan for å opprettholde kirkebudsjettene.

– Jeg tror ikke det er slik at kirken taper i kampen mot andre gode formål i kommunebudsjettene, men at økonomien er så dårlig at det også kuttes i denne sektoren, sier han.