Dette småbruket på Longerak i Bygland ble mandag solgt til over det dobbelte av prisantydning. Foto: Kurt Engen - Kaliberfoto

BYGLAND: — Det var en enorm interesse rundt eiendommen. Vi hadde vel mellom 25 og 30 interessenter, og fire budgivere, sier megler Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuset Sædberg.

Etter en hard budkamp ble det nedlagte småbruket på Longerak i Bygland mandag solgt. 1.850.000 kroner måtte kjøper ut med for den 1000 mål store tomta.

Det er over det dobbelte av prisantydningen som var 900.000 kroner.

— Prisantydningen var nok litt lav i utgangspunktet, på grunn av at prisantydningen var lik landbrukstaksten som var innhentet, men det er sjelden vi selger så høyt over startpris. Prisen ble presset opp etter som de to budgiverne nektet å gi seg, sier Birkenes.

Populært

Småbruket ble bygget i 1930, og sto fram til mandag som et dødsbo, under bostyrer advokat Torstein Leipsland. Tomten inneholder cirka ti mål med dyrket mark. Cirka 991 dekar av tomta er skogsareal, med cirka halvparten produktiv skog.

Inger Sædberg Birkenes vil ikke ut med hvem som har kjøpt eiendommen, eller hva den skal brukes til. Hun sier det er flere grunner til at noen ønsker å betale så mye over prisantydningen for et nedlagt småbruk.

— Småbruk er populære. Mange synes nok det er hyggelig å kunne bo litt landlig til. Her har du mulighet til å få kjempefin utsikt over Byglandsfjorden, samt at du får mye sol. I tillegg er det en prisklasse som mange kan klare, sier hun.

Må innvilges konsesjon

Prisen på 1.850.000 kroner tilsier at kjøper får konsesjon for boligen. Den som ikke kan eller vil oppfylle boplikten, må søke konsesjon.

Samtidig må eiendommen gjennom en priskontroll når salgssummen er over 1.500.000 kroner og eiendommen er over 100 mål.

Megler har god tro på at konsesjonen skal gå i orden for kjøperen av småbruket i Bygland. Huseiernes Landsforbund er ikke like overbeviste.

— Jeg kan bare uttale meg på et generelt grunnlag, men man skal være veldig forsiktig med å garantere konsesjon. Jeg har tidligere opplevd at Fylkesmannen har gått inn og satt ned prisen med 600.000 kroner. Dermed kan det være at selger kalkulerer med salg for 1.850.000 kroner, og så går Fylkesmannen inn og setter ned prisen, sier distriktsleder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum.

Marked i markedet

Grunnen til priskontrollen er ifølge Solum at kjøpesummen skal reflektere avkastningsgrunnlaget for jord og skog. Med andre ord må landbruksmyndighetene godkjenne prisen, før selger kan innkassere pengene. Dette gjelder kun når det ikke er odelsberettigede som søker konsesjon.

Samtidig forklarer Solum at Huseiernes Landsforbund merker en stor pågang på småbruk når de først legges ut for salg.

— Vi ser en helt motsatt trend fra resten av boligmarkedet. Det er et eget marked i markedet, og akkurat det markedet er sulteforet. Slik reglene er i dag blir heller eiendommene liggende i familien som fritidsboliger. Så når først et småbruk som dette blir lagt ut for salg for alle, blir det stor interesse, mener Solum.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få kontakt med bostyrer Torstein Leipsland.