Kasjerer: Med lerret og lim legges det på et nytt lag på tennene. Foto: Anne Smith Lorentz
Skisse: Her er utgangspunktet. Foto: Anne Smith Lorentz
Borre: Frode Holgersen bruker motorsaga på tennene til Jens. Heldigvis er ikke det vanlig prosedyre hos tannlegen. Foto: Anne Smith Lorentz
Huset: Oppe i hjørnetanna flytter Karius og Baktus inn etter hvert. Kristiane Pettersen og Frode Holgersen er med og lager tennene. Foto: Anne Smith Lorentz
Ferdig: Slik skal tennene se ut. Her er en av fortennene på nesten to meter ferdig. Foto: Anne Smith Lorentz
Reodor Felgen: Audun Wea har laget en glødetråd som enkelt føres gjennom isoporen og lager de formene de vil ha. Foto: Anne Smith Lorentz
Glødetråd: Slik ser en liten utgave av Audun Weas glødetråd ut. Han har laget den i flere størrelser og tilpasset strømforsyningen etter behovet. Foto: Anne Smith Lorentz
Batterilader: Teatersnekkeren har vært på søpla og fått gamle strømforsyninger til gamle PCer. På verkstedet har de bygd om en transformator, og fått låne en gammel batterilader. Slik blir det godt håndverk av. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Det gjør så vondt i tennene mine, høres det bak en av de nesten to meter høye fortennene. En høy maskinlyd overdøver nesten den kjente replikken.

— Nå skal jeg bråke litt mer, sier Frode Holgersen, og fyrer opp motorsaga. Han skal gå løs på jekselen som er litt for stor. Den måler 1,97 gange 1,97 meter, og går visst ikke inn døråpningen til prøvesalen.

Det er hektisk i verkstedet på Kilden. De ligger etter skjema og har hentet inn ekstrahjelp fra Universitetet i Agder for å bli ferdig på minst mulig overtid.

— Under er det isopor. Vi stabiliserer med lerret og lim, så kan de male utenpå, sier Kristiane Pettersen. Hun studerer kunst og håndverk, og er hentet inn i vinterferien. På andre siden av den digre fortanna står studievenninnen på tå for å rekke helt opp til toppen.

— De var større enn jeg hadde trodd. Det er veldig stilig, sier Mette Egeland Carlsson om tennene hun jobber med.

Forsket på melketenner

I verkstedet diskuteres det, og det er visst ikke alt som er som det skal være. Sjefen løper frem og tilbake og klør seg i hodet, men forsikrer om at det går greit. Tennene begynner å bli ferdige, og ser ikke minst naturlige ut.

— Alle har vært på nettet og sett video av Karius og Baktus. De har også forsket litt på melketenner, slik at de skal se troverdige ut, sier verkstedleder Hilleborg Eggen.

— Dette er jekselen de skal bo i til å begynne med, før de flytter inn i hjørnetanna der, sier Frode Holgersen. Teatermaleren drar ut en del av den store jekselen. Her er det god plass til Karius og Baktus.

Reodor Felgen

Inne i en annen del av verkstedet jobbes det med selve dreieplaten hvor alle tennene skal stå. Midt på ser det ut som et håndbrekk fra en bil?

— Ja, vi har fått noen gamle bildeler fra en bilopphugger. Reodor Felgen har boltret seg, sier Trond Henning Monan. Og mannen han sikter til har også laget et eget verktøy til å forme tennene i isoporen. En hjemmelaget glødetråd.

— Vi har vært på søpla og fått gamle strømforsyninger til gamle PCer. Vi har bygd om en transformator, og så har vi fått låne en gammel batterilader av en kar, sier Audun Wea, som samtidig forsikrer at det er lavspenning og ikke farlige greier de driver på med.

— Og du er en Reodor Felgen?

— Nei, jeg er bare gammel. Har drevet med så mye forskjellig og har bred bakgrunn, sier Wea. Han er utdannet bilmekaniker og tømmermann. Og nå er han altså teatersnekker og "tannlege".

Se video av glødetråden i bruk på en isoporbit øverst i artikkelen.