Trond Blattmann, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22.juli-hendelsene, var til stede under pressekonferansen på Sentrum politistasjon.

— Jeg leser de ordene som er beskrevet om min sønn. Det er kort, kynisk og tøft å lese, sier han til Adressa.no.

Sønnen til Blattmann ble drept på Utøya, sammen med 68 andre mennesker.

- Ingen utelatt

— Vi er glade for at statsadvokatene har valgt å bruke terrorbestemmelse for første gang. Det betyr at alt som skjedde 22. juli blir en del av rettssaken. Det er vi godt fornøyd med, sier han til fremmøtt presse.

- Hva synes du om at ikke alle navnene er nevnt i tiltalen?.

— Vi hørte statsadsvokatens begrunnelse for at alle navnene ikke er nevnt i tiltalen. Bruk av terrorbestemmelsene betyr at alle er ivaretatt i tiltalen og rettssaken. Ingen er utelatt, selv om navn ikke nevnes. Det er viktig at rettssaken ikke blir trukket for langt ut i tid. Men at den blir gjennomført på en rimelig tid, at tiltalte får en dom og vi forhåpentligvis ikke får se ham i det norske samfunn igjen, sier han.

Skjønner de praktiske hensyn

John Hestnes, leder for Den nasjonale støttegruppen for ofrene etter terroraksjonen i Regjeringskvartalet, hadde også møtt opp for å høre tiltalen bli lest opp av statsadvokatene. Han mistet en nær kollega og synes det var hardt å lese tiltalen.

— Jeg har bare fått gløttet på tiltalen, men det første jeg så var at terrorbestemmelsen var kommet til anvendelse, og det betyr at de som ikke var navngitt får saken sin behandlet, sier han.

Hestnes er vaktleder ved Departementenes servicesenter, og var på ferie da han fikk vite om bomben. Han var på vei til Oslo, og var på åstedet noen timere senere.

- Mange føler seg direkte berørt, men mange navn er ikke med i tiltalen. Kommentar til det?

— Mellom 600 og 800 personer er berørt, og hvis jeg setter meg inn i deres situasjon, så har også Breivik prøvd å drepe meg med bomben utenfor Høyblokka. Hvorfor skulle ikke navnet mitt være nevnt? Men samtidig så ser jeg at det ville tatt flere år å behandle saken i retten.

— Vi ønsker ikke en lang rettssak, nå må vi snart få fred, sier Hestnes.

- Knalltøft

Han forteller at det har vært samlinger med bistandsadvokater, dommere og statsadvokater i støttegruppen for å forberede etterlatte og pårørende før rettssaken.

— Jeg tror de er godt forberedt, men hvis det for eksempel skal vises bilder av drepte der de lå, eller obduksjonsbilder, så vil det bli knalltøft og de må stålsette seg, sier han.

- Hvordan var det å lese om dine kolleger?

— Jeg mistet en nær kollega, og det var absolutt knalltøft. Måten hun døde på var helt ubeskrivelig grusom. Det er et tøft dokument, sier Hestnes.

— Jeg tror ikke folk er forberedt på tiltalen. Man kan ikke forberede seg på noe sånt. Man får en liten smell når det kommer opp svart på hvitt, sier han.