VENNESLA: — Jeg og andre med meg oppfatter ganske sterkt tonen fra den nye, politiske ledelsen i Kristiansand. Jeg opplever ikke dialog i det hele tatt. I stedet kommer ensidige utspill, og utsagn utenfor åpne møter om at kommunen er lei av å betale for utkantene. Samarbeidet er satt mange, mange år tilbake. Tilliten røyner nå på. Hvis Kristiansand ønsker å danne grunnlag for å snakke om en større kommune, må

den i hvert fall begynne med å snakke med oss kommunene rundt Kristiansand, sier KrFs ordfører Torhild Bransdal i Vennesla.

Invitasjonen

Fredag inviterte partikollega og varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand nabokommunene til å lage en storkommune. Søgne og Songdalen er åpne for diskusjon, men Bransdals kinn flammer opp, når vi ber henne utdype sitt steilere syn.

— Jeg må si jeg savner et saklig grunnlag for denne debatten. Først synser en varaordfører i avisen. Så koker Fædrelandsvennen suppe på spikeren, uten å gå inn i realitetene. Jeg er alltid åpen for strukturendringer, det er derfor jeg er i politikken. Men det er en myte å tro at man løser problemer med en større kommune. Faktum er at undersøkelser både i KS og Knutepunkt Sørlandet flere ganger har

vurdert større kommuner, felles lønnssystemer, regnskap og ikt. Men det har vært lite å hente, sier Bransdal.

— Vi er mer effektive

Hun mener tvert imot at Vennesla er mye mer effektiv enn Kristiansand, og at en storby vil utvikle det som omtales som stordriftsulemper.

— Selv professor Dag Ingvar Jacobsen på UiA er enig i at en storkommune vil være tungrodd, og neppe mer økonomisk effektiv. De mest effektive kommunene har mellom 15.000 og 20.000 innbyggere. Vi er omtrent der, og vi driver administrativt mye billigere og mer effektivt enn Kristiansand. Det kan jeg dokumentere, sier Bransdal.

Hun synes logikken om et ras av midler, bare Kristiansand får innlemmet nabokommuner, er for enkel.

— Jørgen Kristiansen og politikere i Kristiansand tror byen får storbymidler hvis byen bare bikker 100.000 innbyggere. Men hvilke garantier har de for det? Byen burde heller utvikle politikk ut fra situasjonen man er i. Det er utrolig lettvint å skrike om en "quick fix" bare man får 17.000 flere innbyggere, det er galimatias, sier Bransdal.

- Vennesla som isolerer seg

Ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand kjenner seg ikke igjen i Torhild Bransdals opplevelser av dårlig samarbeid.

— Det er oppsiktsvekkende at Bransdal sier samarbeidet er satt tilbake, men jeg synes det er vanskelig å kommentere før jeg hører mer om bakgrunnen for hennes uttalelser.

— Kristiansands utgangspunkt er å finne frem til løsninger som tjener landsdelen, ikke å kaste seg ut i morsom retorikk mellom politikere. Jeg tror Bransdal her setter seg litt utenfor debatten. Kristiansand vil ikke presse på, men jeg ønsker en utdyping av potensialet for å ta samarbeidet i knutepunktkommunene videre. Jeg er overbevist om at det er en rekke synergieffekter å ta ut, sier Arvid Grundekjøn.