ARENDAL: – Vi kan forvente et års behandlingstid på søknaden om soningsoverføring til Polen. Ingen er tjent med at utenlandske statsborgere som ønsker å sone i sine hjemland, skal legge beslag på kostbare norske soningsplasser, sier advokaten.

Holter-Andersen mener det nå må ryddes opp. Dette uavhengig av om det er norsk eller polsk byråkrati som hindrer en rask soningsoverføing.

Savner barna

BAK LÅS OG SLÅ: Polakken forstår ikke hvorfor han ikke kan få sone i et fengsel i hjemlandet, framfor å bli sittende på ubestemt tid her i Arendal fengsel. Foto: Torbjørn Witzøe

– Det kan godt være at soningsforholdene isolert sett er bedre her i Arendal fengsel enn hjemme i Gdansk, men for meg er det avgjørende å komme nærmere familien. Jeg har en 12 år gammel datter og en 8 år gammel sønn, som begge spør etter faren sin. I fengselet i Arendal er det ingen som snakker polsk, og mine engelskkunnskaper er svært begrenset, sier 35 år gamle Szymon Lubinski.Per Holter-Andersen sier at hans klient som utlending ikke har de samme mulighetene som sine norske medfanger til å arbeide og tjene penger under soningstiden, og det samme gjelder muligheten til skolegang.

Væpnet bande

I mars i år ble Szymon Lubinski dømt til tre år og 10 måneders fengsel i Aust-Agder tingrett for omfattende vinningskriminalitet. Sammen med et par landsmenn ble han funnet skyldig i å ha plyndret 13 trailere med elektriske artikler og hvitevarer til Elkjøp-varehus over hele landet. Tyveribanden skal ha fulgt etter trailerne helt til sjåførene stoppet for å hvile. På rasteplasser langs veien tok banden seg inn i trailerne ved å skjære seg gjennom taket. Elkjøp-trailerne skal ha blitt plyndret blant annet i Kristiansand, Lindesnes og Arendal.

– Et klart ønske

ELKJØP-BANDEN: Tyveribanden der den fengslede polakken hadde en sentral rolle, fikk med seg elektriske artikler for to millioner kroner fra trailere. Her har de skåret seg gjennom taket. Foto: Politiet

– Det er et klart ønske fra regjeringen at utlendinger som har begått kriminalitet, skal straffeforfølges og deretter sendes ut av landet så raskt som mulig. Rehabiliteringshensyn og sosiale forhold gjør det hensiktsmessig at utenlandske innsatte overføres til fortsatt soning i hjemlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange i Justis— og beredskapsdepartementet.Departementet ønsker ikke å uttale seg om hvorfor det tar så lang tid å behandle saken til Szymon Lubinski.

– Saksbehandlingstiden varierer fra land til land, og fra sak til sak. Selv om behandlingen av overføringssaker er effektiv i Norge, kan saksbehandlingen i den enkeltes hjemland være lang. Det arbeides kontinuerlig med å effektivisere samarbeidet mellom politiet, utlendingsmyndighetene, kriminalomsorgen og departementet, sier Andreas Lorange.

Internasjonale avtaler

Soningsoverføing mellom land utenfor Norden skjer som hovedregel etter den europeiske overføringskonvensjonen som per i dag er ratifisert av 64 land. Overføring av innsatte fra land som ikke har ratifisert overføringskonvensjonen, forutsetter en egen avtale mellom de to involverte landene.

Den europeiske overføringskonvensjonen krever i utgangspunktet at domfelte samtykker til overføring, men en tilleggsprotokoll til konvensjonen gjør at mange domfelte kan overføres uten samtykke, dersom vedkommende er besluttet utvist. Overføring er også betinget av at mottakerlandet samtykker til overføring.

– Tar for lang tid

Fengselsleder Frank M. T. Johansen i Arendal fengsel mener det tar altfor lang tid å få gjennomført en soningsoverføring. Han viser til at gjennomsnittstiden fra Kriminalomsorgen i norske fengsler søkte om soningsoverøring for innsatte til denne ble gjennomført, i fjor var over 450 dager.

– Vi har gode kår i norske fengsler, så en del utenlandske dømte ønsker ikke å sone i sine hjemland. Men når noen faktisk vil sone hjemme på grunn av nærhet til familie, kan en lengre soning i Norge gjøre det vanskeligere å rehabilitere dem tilbake til samfunnet, sier Frank M. T. Johansen.

Fengselslederen viser også til at norske fengsler er overfylte, og at det også av den grunn er viktig å få til en raskere soningsoverføring av utenlandske statsborgere.

Skylder på byråkrati

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) er overbevist om at et stort norsk byråkrati har hovedskylden for at det tar så lang tid å få overført utenlandske innsatte til soning i deres respektive hjemland.

Hun viser til at EU-landene har klart å enes om en smidig og rask overføring av fanger seg imellom, og mener at også Norge som EØS-land burde kunne få dette til.

– Her til lands er det altfor mange byråkrater og sjefer som skal uttale seg i en sak. Norske særregler om at de innsatte kan prøveløslates etter to tredjedeler av straffen vanskeliggjør også en rask soningsoverføring. Ellers har vi av en uforståelig grunn en regel om at det minst må være halvannet år igjen av soningstiden for at en overføring skal gjennomføres, sier Åse Michaelsen som sitter Stortingets justiskomité.