KRISTIANSAND: — Det var en uvanlig sak. Jeg la avgjørende vekt på den sakkyndiges råd, sier advokat Svein Kr. Haanes til Fædrelandsvennen.

I Kristiansand tingrett mandag ble en 62-åring dømt til fengsel i to år og tre måneder for overgrep mot sin datter i en kommune i Agder fra 2003 til 2008.

Datteren er i dag 38 år.

Feil under avhør

Mannen ble anmeldt første gang i 1990. Men politiet henla saken, til tross for at faren i avhør hadde innrømmet å ha forgrepet seg på datteren.

Etter dette fortsatte han overgrepene.

Henleggelsen var en følge av at politiet gjorde en formell feil: En lensmannsbetjent avhørte den da 15 år gamle jenta uten å opplyse om at hun ikke hadde plikt å forklare seg siden det var et familiemedlem som var anklaget for overgrepene.

Fulgte psykiaterens råd

Fædrelandsvennen og Bergens Tidende skrev tirsdag at en psykiater bra Barne— og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Agder også anbefalte at saken skulle henlegges.

Jentas tidligere bistandsadvokat, Svein Kr. Haanes, støttet anbefalingen om å henlegge saken. Foto: Tore-André Baardsen

I stedet utarbeidet hun en liste med tiltak som skulle redusere faren for nye overgrep. 15-åringen ble blant annet bedt om å låse døra til rommet sitt om kveldenJentas tidligere bistandsadvokat, Svein Kr. Haanes, støttet anbefalingen om å henlegge saken.

— Hva tenker du om dette i dag?

- Det kan godt være at vi ville gjort det annerledes i dag, sier Haanes til Fædrelandsvennen.

Ble begått urett

Politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt var aktor i saken mot kvinnens far. Hun mener hele systemet sviktet i 1990.

Politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt mener det offentlige støtteapparatet sviktet jenta. Foto: Arkivfoto

— Det ble begått urett mot fornærmede den gang, ved at politiet gjorde formelle feil da hun ble avhørt. I tillegg mener jeg at det offentlige støtteapparatet sviktet henne, sier hun til Bergens Tidende.- På hvilken måte ble hun sviktet av det offentlige?

- I dag ville ikke barnevernet ha overlatt det til barnet selv å skulle sikre seg mot overgrep. Jeg setter et stort spørsmålstegn ved denne «avtalen» som ble inngått, hvor jenta fikk faglige råd om å låse døren. Det bør være andre som bærer ansvaret for et barns sikkerhet, sier Thorsen.

Ville ha granskning

I 2011 krevde offerets nye bistandsadvokat, Anna-Maria Berg, at Fylkesmannen opprettet tilsynssak mot jentas psykiater og barnevernet i Agder-kommunen. Kravet ble avvist på grunn av den lange tiden som hadde gått.

- Det var mye rart som skjedde i denne saken. Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved mange sine roller i denne saken. Men jeg tror aldri saken ville blitt henlagt i dag. Verden har gått framover både i psykiatrien, i barnevernet, i politiet og for advokater, sier Berg.

Har framsatt krav

Klienten hennes krever nå 400.000 kroner i oppreisning av faren.

— Jeg legger ikke skjul på at dette er et høyt krav sammenliknet med rettspraksis. Min klient er ikke opptatt av at erstatningen blir slik eller slik, men av å få plassert ansvaret der det hører hjemme, sier Berg.

I tillegg kommer krav om erstatning knyttet til tap av arbeidsinntekt og menerstatning for de skadene hun ble påført