FERIEPARADIS: Store Krossholmen er populært blant medlemmene og familiene deres. Bading fra bryggekanten er en selvskreven aktivitet når sommeren er på sitt beste. Foto: Mats Johannesen
PÅ BRYGGEKANTEN: Fellesbrygga på Store Krossholmen er samlingsstedet der familiene møtes og nye vennskap oppstår. De 12 hyttene ligger såpass for seg selv at man får privatliv også, når man ønsker det. Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter001.jpg Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter002.jpg Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter004.jpg Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter005.jpg Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter011.jpg Foto: Mats Johannesen
Xstrata-hytter012.jpg Foto: Mats Johannesen

LILLESAND: — Jeg tviler veldig på at noen andre bedrifter har en like flott ferieeiendom. Her er vi midt i smørøyet, sier lederen av ferieforeningen til de ansatte ved Xstrata, Svenn Iversen.

Ferieforeningen besitter nemlig 12 hytter på den rundt 30 mål store eiendommen Store Krossholmen, og det på kanskje en av de beste tomtene i «milliardærleia» mellom Brekkestø og Gamle Hellesund. Her boltrer flere av Norges rikeste seg hver sommer.

Medlemmene kan ro de rundt 30 meterne fra fastlandet til ferieparadiset, mens de store Princess-båtene glir forbi til de påkostede hyttene omkring.

Arbeiderparadis

De største bedriftene på Sørlandet eier mange flotte hytteeiendommer på Sørlandet, men Store Krossholmen er nok den aller gjeveste.

Plassert midt i svindyre Blindleia, med Nilen like bak, finnes det knapt et mer luksuriøst område å feriere på Sørlandskysten.

— Det er helt fantastisk her. Vi er en tradisjonsrik bedrift, og denne plassen betyr mye. Det er klart, sier Iversen, som har 28 år bak seg i bedriften.

MED FRA STARTEN: Arne Johan Finne (t.v.) jobbet ved nikkelverket i 1955 da direktøren åpnet de første bedriftshyttene på Store Krossholmen. Ved siden av er Rolf Magne Isaksen (med en haug av dugnadstimer bak seg) og leder av ferieforeningen Svenn Iversen. Foto: Mats Johannesen

Noen tusenlapper

Arbeidernes egen ferieforening gjorde et kupp av de sjeldne, da Store Krossholmen ble kjøpt for en offisiell pris på 5600 kroner i 1955. Nesten 60 år senere er det vanskelig å si hva eiendommen ville kostet på det åpne markedet – hvis den ble lagt ut i dag.

Fædrelandsvennen har pratet med eiendomsmeglere som spesialiserer seg på de dyreste hytteeiendommene i området, men de enten kan eller vil ikke gi en kvalifisert gjetning på hva sommerparadiset ville kostet nå. Men det er ingen tvil om at arbeiderne sitter på en eiendom til flerfoldige millioner kroner.

— Dette stedet er ikke til salgs. Ikke snakk om. Dette tilhører arbeiderne, og det går i generasjoner, sier Svenn Iversen bastant.

For alle

Med et dusin hytter, bryggeanlegg, strender, strøm i hyttene og vann til hytteveggen, er ferieparadiset til glede for alle de 300 medlemmene av hytteforeningen.

Men selv om industriarbeiderne besitter en eiendom som de fleste bare kan misunne, er hyttene i god, gammel arbeiderstil.

— Hyttene er ikke særlig luksuriøse?

— Åtte av hyttene har utedo, men det er en del av sjarmen. De siste fire er nyoppusset, blant annet med dusj og toalett, sier Iversen.

Det er utallige dugnadstimer som ligger bak vedlikeholdet, samt en pengestøtte fra moderbedriften hvert år. Men det er arbeiderne som eier alt selv.

Årlig ferie

På hovedbrygga er det full aktivitet blant familiene og barna, med bading, krabbefanging og turer på stranda. Rundt 60 personer oppholder seg på stedet samtidig nå i juli.

For de ansatte ved Xstrata er en ferieuke hver sommer på feriestedet et enkelt valg.

For dem som legger ned 32 dugnadstimer i året er prisen 1600 kroner for en vanlig hytte, og 2100 kroner for en med dusj og toalett. Uten dugnadstimer er prisen 3600 kroner for en uke.