KRISTIANSAND: – Det er gledelig å se nedgang i antall saker, og at 30 færre ungdom har blitt tatt for kriminalitet i 2011, sier Karin Berthelsen i Kristiansand kommunes ungdomsteam i en pressemelding.

Rapporten, som presenteres for formannskapet i dag, tar for seg kriminalitet blant kristiansandere under 18 år for hele 2011. Rapporten inngår som en del av samarbeidet mellom politiets forebyggende avsnitt og Kristiansand kommune.

I 2011 ble det registrert 486 saker som gjelder ungdom under 18 år. Året før var tallet 676.

Unge gjengangere

Under presentasjonen opplyste Berthelsen at mange av de som begår kriminalitet er gjengangere.

— Vi har en utfordring med unge gjengangere. 24 personer står for 40 prosent av de kriminelle forholdene, sier Berthelsen.

Les hele rapporten på nettsidene til Kristiansand kommune.

L ovbruddene i 2011 ble begått av totalt 248 ungdommer.

179 av ungdommene var gutter og 69 var jenter. 75 av ungdommene var under 14 år, noe som er en økning sammenliknet med 2010. 73 av ungdommene var innvandrer eller norskfødt med innvandrerforeldre.

Skjer i Kvadraturen

Rapporten viser at det meste av ungdomskriminaliteten skjer i Kvadraturen.

– To tredjedeler av kriminaliteten skjer i Kvadraturen. Det er helt klart et risikoområde, siden det er lite voksenkontakt og voksenkontroll der. Det skjer like mye kriminalitet i Kvadraturen i ukedagene som i helgene, og det er også der ungdom er tatt for å bære våpen, sier Berthelsen.

Narkotika og seksuelle tjenester

Samtidig som mye går riktig vei, er Berthelsen bekymret for andre forhold.– Det er skremmende å se hvor lett ungdom får tak i hasj. Enkelte beskriver at de blir tilbudt hasj for en billig penge i Kvadraturen. For enkelte ungdom er nok Kvadraturen et møtested for å lage avtaler for kjøp og salg av hasj og «henge» rundt der for å se om det skjer noe. Det er også svært bekymringsfullt å se hvor fort og ukritisk enkelte ungdom går fra å røyke hasj til å prøve andre rusmidler, som piller og amfetamin. Det er spesiell bekymring knyttet til flere jenter og deres ukritiske bruk av ulike og tyngre rusmidler, samt kjøp og salg av seksuelle tjenester, sier Berthelsen.

I 2011 ble det registrert 89 narkotikasaker blant de under 18. I 2010 var tallet 56.

Nasking

I rapporten pekes det også på store problemer med nasking.

– Flere kontaktpersoner beskriver at de opplever en holdningsendring i forhold til det å naske. «Alle gjør det», blir det sagt. Det er snakk om å stjele fra medelever, fra klubben eller fra butikker. Enkelte ungdom viser lite frykt for å bli tatt, de tror ikke det får noen konsekvenser, sier Karin Berthelsen.